Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Gesprek met de griffier van de Tweede Kamer Hendrik-Jan de Beaufort die na 38 jaar met pensioen gaat. Verder een reportage over scholen die geen geld hebben voor onderhoud van hun gebouwen. Ned.2, 18.20-19.05u.

Koppen. Aandacht voor de moord op Theo van Gogh en de kans dat zoiets ook in België kan gebeuren. Verder een reportage over de Amerikaanse geheime dienst. VRT, 21.50-22.10u.

Nova. Aandacht voor de biografie van oud-premier Cals en: Kamerlid Wilders pakt na de moord op Theo van Gogh de draad weer op. Ned.3, 22.20-23.05u.

DOCUMENTAIRE

Zembla: Handel in wind. Over de handel in groene stroom waar in de afgelopen jaren 2,7 miljoen huishoudens op zijn overgestapt. Deze stroom is drie tot vier keer zo duur als gewone stroom, maar kost de klant niets extra. Dat kan alleen door honderden miljoenen euro's subsidie van de overheid aan energiebedrijven. De komende jaren komen er nog miljarden bij voor de duizenden windmolens die nog gebouwd zullen worden. Ned.3, 21.10-21.50u.

Gemengde sla. Reportage van Huib Stam over de Rotterdamse wijk Het Oude Westen waar op een klein oppervlak getoverd wordt met groen. Voor de buurtbewoners zit geluk soms in een takje munt. Ned.1, 23.20-0.15u.

VPRO'S import: Unprecedented. Over de Amerikaanse verkiezingsuitslag van 2000 en de overtuiging van de filmers Richard Ray Perez en Joan Sekler dat Bush de uitslag heeft `gestolen'. Zij komen met informatie over weigerende stemmachines en corrupte stemlijsten. Ned.3, 23.50-0.45u.

INFO-TAINMENT

De 25 grootste seksschandalen aller tijden. Tal van zaken op het terrein van seksuele relaties worden nog eens belicht, onder meer de de Monica Lewinsky-affaire; popzanger Michael Jackson en jonge jongetjes; Boris Becker die zich door een model laat verleiden en Woody Allen die trouwt met zijn dertig jaar jongere geadopteerde dochter. SBS6, 20.30-21.55u.

SPORT

Voetbal. Rechtstreeks verslag van de wedstrijden FC Utrecht tegen FC Dnjepr Dnjepropetrovsk en AZ tegen AJ Auxerre voor de UEFA-Cup. Na deze partijen een ruime samenvatting van Ferencváros tegen Feyenoord. Ned.2, 19.05-23.45u.

Ferencváros – Feyenoord. Live verslag van de UEFA Cup-wedstrijd tussen de Hongaarse landskampioen Ferencváros en Feyenoord. RTL5, 20.30-22.40u.

FILM

The Shawshank Redemption (Frank Darabont, 1994, VS). De directeur is wreed, de bewakers zijn wreder en de gevangenen zijn bruut of nobel in stellig gevangenisdrama over de vriendschap tussen twee tegenpolen: de langgestrafte bankdirecteur Tim Robbins en de gevangenisritselaar Morgan Freeman. Net5, 20.30-23.05u.

Quick Change (Howard Franklin & Bill Murray, 1990, VS). Melige komedie hekelt New Yorkse grotestadshel, waar taxichauffeurs onverstaanbaar zijn en achter elke deur zware criminelen vergaderen. Veronica, 20.30-22.05u.

Major Payne (Nick Castle jr., 1995, VS). Damon Wayans krijgt alle ruimte in uitgelaten komedie die militarisme hekelt en humaniteit predikt. Ex-marinier annex vechtmachine ontfermt zich als burger over stel jeugdige losers. Soort remake van The Private War of Major Benson (1955). Veronica, 22.05-23.55u.

Pas de scandale (Benoît Jacquot, 1999, Frankrijk). Familiedrama van de regisseur van o.a. L'école de la chair. Oud-industrieel Fabrice Luchini heeft na een gevangenisstraf moeite zich aan te passen aan het normale leven. Uiteindelijk is de enige met wie hij nog kan praten de kapper van zijn vrouw. TV5, 22.30-0.10u.

RADIO

Kunststof. Gesprek met kunstenaar Thomas Raat. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Na het uitzicht van publicist Romke van de Kaa in Dieren een gesprek met de anarchisten Martin Smit (uitgeverij De Vooruitgang), publiciste Rymke Wiersma (uitgeverij Atalanta), politicoloog Arie Hazekamp en historicus Siebe Thissen over de komende anarchistische boekenmarkt. In het tweede uur de documentaire van Micha Wertheim over stand-up comedians in New York. Zie radio-vooraf. 747AM, 21.00-23.00u.

Casa luna. Oud-premier Van Agt praat over de relatie tussen de VS en Israël en de rol van de Verenigde Naties in de internationale politiek. Radio 1, 0.04-0.45u.