Take Five

Op de expositie Take Five! zet Huis Marseille de eigen fotocollectie in het middelpunt. Een ruime selectie is min of meer thematisch ondergebracht in de verschillende zalen van het pand, met een uitstapje naar de buren, waar documentaire fotografie te zien is van o.a. filmer Wim Wenders. De collectie startte bij de opening van Huis Marseille in 1999 met een schenking van vijftig foto's van Museum De Pont. Vijf jaar later bestaat de verzameling uit ruim 165 foto's. De nadruk ligt op hedendaagse fotografie, met name de autonome kunstfotografie, terwijl er ook ruimte is voor documentair werk. Nederlandse fotografen zijn vertegenwoordigd, maar ook fotografen uit de stal van het Duitse echtpaar Bernd en Hilla Becher, dat in de jaren zeventig begon met het categorisch fotograferen van industriële gebouwen. Zij lieten zien dat er schoonheid huist in flatgebouwen en watertorens, gebouwen die toch vooral vanwege hun praktische doeleinden werden gewaardeerd. Een hele generatie fotografen is schatplichtig aan hun werk, onder wie hun leerling Andreas Gursky. Hij is op de expositie vertegenwoordigd met zijn Heidelberg Ost uit 1993, waarin de stad concurreert met het geflonker van de sterren aan de hemel. Ook de Nederlandse fotografen Frank van der Salm en Edwin Zwakman passen in de traditie van de Becher-school, zij het iets minder direct. Ze fotograferen stedelijke elementen, zoals flatgebouwen. Hun werk vormt samen met o.a. de nachtfoto's van Axl Hütte een thematisch geheel, waarbij de mens en zijn stedelijke omgeving centraal staan.

Take Five! Vijf jaar Huis Marseille t/m 5 dec in Huis Marseille, Keizersgracht 401, Amsterdam. Di t/m zo 11-17u.