Solo blijkt een wendbare groep

Solo is een duo dat op het podium als kwartet opereert. Ondanks deze verwarrende exponentiële eigenschappen is deze groep vooral de drager van de talenten van de Utrechtse zanger, gitarist en songschrijver Michiel Flamman. Hij laat zich bij voorkeur J. Perkin noemen, maakte onder die naam al eens een dubbel-cd en pende ook liedjes voor Birgit, het Schuurman-zusje dat wèl kan zingen.

Perkins eigen zangkwaliteiten zijn nadere bestudering meer dan waard. Zijn uiterst zorgvuldige dictie en zijn glasheldere stem passen als een handschoen om het soort liedjes dat hij en partner Simon Gitsels schrijven: vol van een naar binnen gericht soort temperament, bulkend van de referenties aan het popverleden, zelden uit de band springend, een tikje neuzelig, drijvend op mooie melodieën. Vooral daardoor laten de liedjes van het Solo-debuut Songs 'n Sounds zich ook na oppervlakkige beluistering al moeiteloos herkennen.

Als overtuigd singer-songwriter lijkt Perkin vastgekleefd aan zijn akoestische gitaar. Maar de band vergroot het palet behoorlijk. Toetsenman Gitsels vult geduldig en sierlijk in, maar vooral in de nummers waarin de dynamiek van zijn instrumentarium moet komen bewijst hij zijn onmisbaarheid. De ritmesectie stelt zich dienstbaar op, hetgeen inhoudt dat men wel eens een nummer vrijaf neemt, terwijl bassist Reyer Zwart ook op gitaar en mandoline het bandgeluid inkleurt.

De wendbaarheid van de groep blijkt vooral uit het nummer waarin onverwachts een drumcomputer de toon aangeeft. Het eigenaardig slepende staccato dat dan volgt, klinkt behoorlijk anders dan het stramien zoals dat zich tot dan toe ontvouwde, maar past er wonderwel bij. In de toegift, als de liedjes eigenlijk op zijn, weigert Perkin om een verzoeknummer uit zijn vorige artistieke leven solo te zingen. Hij kiest voor een reprise van het groepshitje `Mind', dat ook al, tamelijk gewaagd, in het begin van de korte reguliere set langskwam.

Concert: Solo. Gehoord: 3/11, Vera Groningen. Herhaling 5/11, dB's Utrecht, 12/11, Crossing Border Den Haag, 13/11, De Kelder Amersfoort, 14/11, Rotown Rotterdam, 18/11, Cul De Sac Tilburg,

    • Jacob Haagsma