Rel homofobe reggae-zangers

Scotland Yard is een onderzoek gestart naar de teksten van acht Jamaicaanse reggae-zangers. Dat meldde de BBC gisteren. De Britse homobelangenvereniging Outrage! claimt dat de teksten agressie tegen homoseksuelen opwekken. De organisatie klaagde in september 2003 al over de teksten van reggae-zangers Beenie Man, Elephant Man en Bounty Killer. De klacht werd toen terzijde gelegd wegens een gebrek aan bewijs. Nu er nog vijf zangers bijgekomen zijn, is het dossier heropend. ,,Het is illegaal om haat tegen een minderheidsgroep op te wekken – dit moet stoppen,'' zegt een woordvoerder van Outrage! tegen de BBC.

Als gevolg van het onderzoek zijn drie concerten van zanger Sizzla in Engeland afgelast. Het Milton Keynes Empire waar Sizzla zou optreden zei dat de zanger zijn vlucht had gemist. Sizzla's optredens in Bradford en oost-Londen gaan wel door, op voorwaarde dat de zanger geen homofobe teksten gebruikt. De organisator heeft Sizzla hiervoor een contract laten tekenen. De voorwaarde werd, volgens de club waar Sizzla optreedt, gesteld wegens het nummer Pump up, waarin Sizzla zingt: `fire fi di man dem weh go ride man behind', oftewel `verbrand de mannen die seks met mannen hebben'.

Onder de acht Jamaicanen bevind zich ook Buju Banton, die eerder dit jaar op verzoek van Amnesty International, het COC en Gay Business Amsterdam geweerd werd van de Uitmarkt. Ook in Amerika werden optredens afgelast. In augustus zorgde Amerikaanse homogroepen ervoor dat MTV een optreden van Beenie Man tijdens de Video Music Awards verbood. Eerder verontschuldigde de zanger zich voor nummers als Bad man chic hic man (slechte man, homo man).