Problemen in China voor Numico

Het voedingsconcern Numico, bekend van Olvarit, overweegt te stoppen met de verkoop van babyvoeding in China en Brazilië. Numico maakt er een verlies van 10 miljoen euro op een omzet van 12 miljoen.

Dat heeft bestuursvoorzitter J. Bennink vanochtend gezegd bij de presentatie van de cijfers over het derde kwartaal. Ondanks de jarenlange sterke groei van de economie in China en de 1,2 miljard inwoners draait Numico er een beperkte omzet van 5 à 10 miljoen euro. De exacte verkopen wil het bedrijf niet bekendmaken.

,,We vragen ons af of we in China de goede strategie hebben, de goede fabriek en de goede producten'', zei financieel bestuurder J.-M. Huët. Begin volgend jaar hakt Numico de knoop door. ,,Zeker is dat we iets moeten doen, want daar zit iets fout'', vertelde Bennink. Numico kan besluiten tot een grote reorganisatie.

Het bedrijf overweegt zich ook terug te trekken uit Brazilië. Bennink maakte geen cijfers per land bekend, maar zei dat Numico in China en Brazilië samen slechts voor 12 miljoen euro aan babyvoeding verkoopt, 26 procent minder dan vorig jaar. Op die omzet lijdt het concern een verlies van 10 miljoen euro. Begin 2005 neemt het ook de definitieve beslissing of Brazilië zal worden afgestoten.

Het bedrijf al geheel groeit op ongeveer hetzelfde niveau als het eerste halfjaar. De verkoop van babyvoeding steeg 5 procent tot 276 miljoen euro en de omzet van ziekenhuisvoeding nam toe met 11 procent tot 153 miljoen euro. Door de betere marge droeg ziekenhuisvoeding bijna evenveel bij aan het bedrijfsresultaat (vóór afschrijvingen) van 81 miljoen euro. De nettowinst was 44 miljoen, tegen een verlies van 457 miljoen euro in het derde kwartaal van 2003.

Vooral buiten Europa verkocht Numico meer babyvoeding, gemiddeld 12 procent, door introductie van nieuwe producten. Zo heeft Numico de laatste tijd flesjes babyvoeding op de markt gebracht en opgroeimelk voor kinderen tussen de één en drie jaar.

Voor dit jaar verwacht Numico 8 à 9 procent meer omzet te boeken, iets hoger dan eerder werd gezegd. Ook kondigde het bedrijf aan dat het in 2006 betaling van dividend hervat. Door de verliezen met de voormalige vitaminebedrijven was Numico daartoe niet in staat. De koers van het aandeel Numico was vanochtend op de beurs van Amsterdam vrijwel onveranderd op 26,30 euro.

achtergrond: pagina 16