Ongefundeerde uitspraken over ME

`Geen ziekte, maar strijd om aandacht' stond boven een interview met sociaal-psycholoog Bram Buunk (NRC Handelsblad, 1 november).

Het is betreurenswaardig dat de verslaggever verzuimd heeft te vragen hoe hij er als niet-medicus toe komt dergelijke stellige maar geheel ongefundeerde uitspraken te doen over een onderwerp buiten zijn vakgebied.

ME/CVS, als ziektebeeld al meer dan zestig jaar in de medische literatuur beschreven en in 1992 door de World Health Organization geclassificeerd als aandoening van het zenuwstelsel, is in veel gevallen een ernstig invaliderende ziekte, waardoor, treurig genoeg, ook kinderen worden getroffen.

Uit onderzoek blijkt dat de beperkingen die ME-patiënten van hun ziekte ondervinden, zijn te vergelijken met de beperkingen van mensen die lijden aan hartkwalen, nierziekten en multiple sclerose, en soms zelfs erger zijn.

In het verleden werd ook tuberculose door mensen die zichzelf deskundig waanden toegeschreven aan nervositeit, een maagzweer aan stress, multiple sclerose aan karakterproblemen totdat men de werkelijke oorzaak ontdekte.

    • Prof.Dr. W.G. Weststeijn