Om naar uit te kijken

MUZIEK

Bloedbruiloft

In het kader van het Hongaars cultureel seizoen in Nederland presenteert de gastprogrammering van het Amsterdamse Muziektheater de opera Bloedbruiloft van de Hongaarse componist Sándor Szokolay (1931). Het verhaal, naar het gelijknamige stuk van Federico Garcia Lorca, gaat over een bruid die door haar verloofde wordt verlaten op de beoogde huwelijksdag. Dirigent is Péter Oberfrank.

11 en 13 nov om 20u15; 14 nov 14u Muziektheater, Amsterdam. Res 020-62 55455 Inl www.gastprogrammering.nl

BEELDENDE KUNST

TV Today

Sinds de komst van de televisie hebben talloze kunstenaars zich met dit medium beziggehouden. Op de tentoonstelling TV Today tonen negen kunstenaars van de zogenoemde `2de tv-generatie', de enorme invloed van tv op ons dagelijks leven. De nadruk in de werken van o.a. Otto Berchem, Daniel Pflumm, eddie d en Bernhard Martin ligt op soaps, spelprogramma`s, talkshows en reality tv.

TV Today. 6 nov t/m 22 jan in Montevideo, Keizersgracht 264, Amsterdam. Inl 020-6237101, www.montevideo.nl

TONEEL

Seemanslieder

De Zwitser Christoph Marthaler bewerkt voor ZT Hollandia Heijermans' vissersdrama Op hoop van Zegen, om als buitenstaander iets van onze zilte volksaard te zeggen. In tegenstelling tot Heijermans blijft Marthaler niet mokkend met de vissersweduwen in de haven zitten, hij volgt de bemanning op de drijvende doodskist. Ze zijn op weg naar eeuwig, maar de weg erheen is lang. En daarom vullen zij de tijd met feestelijk gezang. Weinig Heijermans, maar veel Fliegende Holländer zeemansliederen.

Première morgen in Gent. Nederlandse tournee 17 nov t/m 10 jan. Inl 040-2333625 of zthollandia.nl

DANS

Double U Op het Haagse Cadance festival is Double U te zien. Feri de Geus en Noortje Bijvoets maakten in Zuid-Afrika met plaatselijke dansers een voorstelling over het leven na de apartheid. Officieel is de African Renaissance aangebroken, maar de ghettobewoners merken er weinig van. Ze zitten knel tussen westerse verlokkingen en tribale tradities.

8 en 9 nov Korzo-theater Den Haag. Tournee in 2005. Inl 070-3637540 of www.cadance.nl

LITERATUUR

Hella Haasse

Op 17 november wordt Hella Haasse geëerd met de Grote Prijs der Nederlandse Letteren. Op dinsdag 9 november houdt ze in de Amsterdamse Balie een lezing getiteld Het Europagevoel, over het `verdwijnen van de Europese beschaving'. NRC Handelsblad-journalist Bas Heijne reageert op haar verhaal, waarna een gesprek volgt.

9 nov 20u. Amsterdam, De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen. Res 020- 5535100 & www.literairepodia.nl.