Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Nu negen man vast om moord

In verband met de moord dinsdag op de cineast Theo van Gogh heeft de Amsterdamse politie behalve de vermoedelijke dader nog eens acht mensen aangehouden.

De mannen, in de leeftijd van 19 tot 27 jaar, zijn van buitenlandse afkomst. Zes hebben de Marokkaanse nationaliteit, één de Algerijnse en één heeft een Spaans en een Marokkaans paspoort. Dat zei hoofdcommissaris B.Welten gisteren tijdens een persconferentie met de burgemeester en de hoofdofficier van justitie.

De mannen worden ervan verdacht betrokken te zijn bij ,,strafbare feiten, mogelijk van terroristische aard'', aldus de politie. De verdachten werden aangehouden bij het doorzoeken van vier woningen in Amsterdam-West en een woning in Amsterdam-Noord. De politie nam computers in beslag, alsmede videobanden, tijdschriften en boeken met ,,fundamentalistische'' inhoud. Een team van 75 mensen onderzoekt de moord. Inmiddels is ,,een honderdtal'' getuigen door de politie gehoord.

Uit het onderzoek is gebleken dat Van Gogh werd neergeschoten terwijl hij fietste door de Linnaeusstraat. Daarna wist hij naar de overkant te vluchten. De verdachte liep vervolgens al schietend achter hem aan. Hierdoor kwam Van Gogh ten val tussen geparkeerde auto's. Terwijl hij op de grond lag vuurde de verdachte verscheidene schoten op hem af. Vervolgens stak de verdachte hem in de buik en in de borst en doorsneed hij zijn keel. Ten slotte stak hij met een mes een brief in het lichaam van het slachtoffer.

Theo van Gogh overleed ter plaatse. De verdachte liep weg in de richting van het Oosterpark, waar hij iemand aansprak. Volgens de politie betreft het geen tweede dader, maar een getuige. Nadat de verdachte door het Oosterpark was gelopen, verliet hij het park via de uitgang aan de Mauritskade. Vrijwel onmiddellijk vuurde de verdachte een aantal gerichte schoten af op politiemensen en politievoertuigen die naar hem op zoek waren. De verdachte werd na een schot in zijn been overmeesterd. Bij zijn aanhouding had hij

een leeggeschoten vuurwapen bij zich.

Volgens de politie zijn uit een eerder onderzoek naar een terroristische groepering medio oktober 2003 drie adressen naar voren gekomen, waaraan er later nog twee zijn toegevoegd. Het betreft adressen waar ook de verdachte mogelijk verbleef. Uit dit onderzoek is geen betrokkenheid gebleken van de verdachte ,,bij enige handelingen van terroristische aard'', aldus de politie. Wel bleek toen dat de verdachte ,,zich bevond in de periferie van personen die zich mogelijk bezighouden met het plegen van voorbereidingshandelingen van terroristische aard''.

De brief die op het lichaam van Theo van Gogh is aangetroffen telt vijf pagina's. De teksten worden nog onderzocht. Ze geven volgens betrokkenen bij het onderzoek blijk van een ,,radicaal islamitische overtuiging''. Over de inhoud doet de politie geen mededelingen. Een tweede, afscheidsbrief is op het lichaam van de vermoedelijke dader aangetroffen.

achtergrondpagina 3