Minder uitzettingen asielzoekers

Een belangrijk deel van de 26.000 uitgeprocedeerde asielzoekers die de regering de komende drie jaar wil uitzetten, neemt zelf het initiatief om naar hun land van herkomst terug te keren.

Ook kreeg een hoog aantal in de afgelopen maanden alsnog een verblijfsvergunning. Dat blijkt uit gegevens die minister Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie) bekendmaakte bij de behandeling van de Begroting van het ministerie van Justitie, gisteren en vanmorgen in de Tweede Kamer. In totaal gaat het om een groep van 26.000 asielzoekers die voor 1 april 20021, ten tijde van de oude vreemdelingenwet, Nederland binnenkwamen.

De regering wil hen de komende drie jaar allemaal gedwongen uitzetten en heeft daarvoor een eerste vertrekcentrum in Ter Apel ingericht. Van die groep zijn 5.000 inmiddels volledig uitgeprocedeerd. Van hen keerden circa 1000, aldus Verdonk, vrijwillig terug naar hun land van herkomst. Ze maakten gebruik van de speciale premieregering die voor deze groep geldt. Voor gezinnen kan dat bedrag oplopen tot 6.000 euro. 300 anderen werden uitgezet of vertrokken onder toezicht.

Ook kreeg een relatief grote groep (1700) alsnog een verblijfsvergunning. Hier zitten ook de 175 vluchtelingen onder van wie de situatie als bijzonder schrijnend werd aangemerkt, veelal door medische of psychische aandoeningen. Verdonk beloofde de Kamer eerder dit jaar om ruimhartig van die speciale ministeriële bevoegdheid gebruik te maken. Ook zijn er nogal wat vluchtelingen die mogen blijven om ze buiten hun schuld om niet aan uitreispapieren kunnen komen.

De resterende groep van circa 1900 vertrok met onbekende bestemming uit de opvang. Zij lieten het niet aankomen op plaatsing in het vertrekcentrum in Ter Apel. Gemeenten maakten zich eerder dit jaar vooral zorgen over deze groep, die op straat zou gaan zwerven en voor overlast zou zorgen. Bovendien ontstond er grote maatschappelijke onrust over de vraag of het wel geoorloofd is om vluchtelingengezinnen die al jaren in Nederland wonen alsnog uit te zetten. Hun kinderen zijn veelal volledig in Nederland opgegroeid.