... Midden-Oosten gaat schuilkelder in

De hele Libanese pers maakt zich vandaag zorgen over de gevolgen van Bush' herverkiezing. Bush zou nu de vrije hand hebben zijn ,,radicale politiek'' in het Midden-Oosten voort te zetten. `De schuilkelder in, het is Bush', kopte de linkse krant As-Safir. De Libanese regering en Syrië, dat een doorslaggevende invloed in Libanon uitoefent, hebben grote problemen met Washington, dat de Syrische terugtrekking uit Libanon eist. Die spanning met Bush' VS bestaat in vrijwel de hele Arabische wereld, en de Libanese reactie weerspiegelt dan ook die van veel Arabieren. ,,Nog vier jaar betekent dat meer onschuldige mensen slachtoffer worden'', aldus Khaled Maeena, hoofdredacteur van de Saoedische Arab News. ,,Waarschijnlijk meer geweld in Irak, in Afghanistan, maar niet alleen daar. Donkere wolken trekken zich samen'', aldus de Marokkaanse journalist Ali Ammar. De enige troost was dat van Bush' tegenstander John Kerry ook niet veel werd verwacht. ,,Beiden zouden proberen de Amerikaanse militaire en economische hegemonie te versterken'', zei minister van Buitenlandse Zaken Al-Qirbi van Jemen.