Litouwse coalitie versterkt

De vertrekkende centrum-linkse regering van Litouwen wordt versterkt met de rechts-populistische Partij van de Arbeid (DP). Daarmee is de vorming van een anti-populistische regenboogcoalitie van de baan.

De DP, van de van oorsprong Russische zakenman Viktor Uspaskich, brak tijdens de verkiezingen van vorige maand spectaculair door. De sociaal-democratische premier Algirdas Brazauskas zei toen nog dat van een coalitie met de DP geen sprake kan zijn.

Brazauskas sprak afgelopen week met conservatieve partijen over de vorming van een regenboogcoalitie. Dit leverde niets op omdat hij het premierschap voor zichzelf en zeven van de dertien ministersposten in de nieuwe regering opeiste. Dat was voor de oppositie onacceptabel.

Uspaskich, die een week geleden nog de status van politieke paria had, ging wel akkoord met de eisen van Brazauskas. Uspaskich, wiens DP uit het niets 39 parlementszetels haalde, neemt genoegen met zes ministersposten. De verdeling van de posten is niet bekend, maar de DP is vooral geïnteresseerd in binnenlandse politiek. Brazauskas blijft premier.

In het coalitieakkoord van de DP en de regeringspartijen staat dat Litouwen zijn huidige buitenlandse beleid zal voortzetten. De nieuwe coalitie belooft ook meer aandacht te besteden aan sociale kwesties. Uspaskich beloofde tijdens zijn verkiezingscampagne lagere belastingen en hogere lonen. De Russische zakenman wil graag vice-premier worden, een positie die in Litouwen niet bestaat en waar een moeilijke grondwetswijziging voor nodig is. Brazauskas heeft hier in principe geen bezwaar tegen.