Kunstsector stelt `lollige' acties uit om Van Gogh

De door Kunsten '92 geplande acties tegen de overheidsbezuinigingen op cultuur zijn, na de moord op Theo van Gogh, uitgesteld. ,,Er is een kunstenaar vermoord en iedere actie komt nu in een vertekend beeld te staan'', zegt Marianne Versteegh van Kunsten '92. ,,Bovendien leek een lollige actie ons niet gepast.''

De coalitie Zuinig op kunst, waarin belangenbehartiger Kunsten '92 samenwerkt met de Federatie van Werkgeversverenigingen in de Cultuur (FC), de Federatie van Kunstenaarsverenigingen (FvKV) en vakbond FNV KIEM, zou vandaag een `kunstcorso' rond het Prins Clausplein in Den Haag verzorgen. Het plan was dat automobilisten vanuit hun auto voorstellingen konden volgen in trucks langs en in de file.

,,Nu wordt alles in een totaal ander perspectief geplaatst en in relatie tot de moord gezien'', zegt Versteegh van Kunsten '92. ,,Kunst is een soort vrijplaats en kan zorgen voor open debat. Dat moet gekoesterd worden.'' De overheid moet daar meer aandacht aan besteden, en minder aan economische factoren, vindt Versteegh. Er zijn plannen om de actie, wellicht in aangepaste vorm, op een later tijdstip alsnog uit te voeren.

Het Van Gogh Museum heeft de voor morgen geplande opening van de presentatie van tekeningen uit Het oor van Gogh van striptekenaar Martin Lodewijk uitgesteld. Aanleiding is een passage in Lodewijks album met Theo van Gogh, een nazaat van Vincents broer Theo. ,,In het album komt een passage voor waarin Theo van Gogh gekneveld en ontvoerd wordt. Familie van Van Gogh is betrokken bij het bestuur van de stichting van het museum en dus uitgenodigd voor de bijeenkomst. Uit respect voor hen hebben we de opening uitgesteld'', aldus een woordvoerster.

De lezing van professor Sadik Jalal al-Azm over Islam en verdraagzaamheid, die bij Arabisch cultureel centrum El Hizjra voor komende zondag op het programma stond, is ook uitgesteld. De lezing zou plaatsvinden in de openbare bibliotheek in Amsterdam en ,,door de moord op Theo van Gogh zijn er verscherpte veiligheidsmaatregelen vereist waaraan wij niet kunnen voldoen in een gebouw met een openbare functie'', schrijft het centrum in een persbericht.