IK

Orkater maakt het muziektheaterstuk IK, dat zich afspeelt in het hoofd van de 19e-eeuwse Franse schrijver Gustave Flaubert. Terwijl deze op zijn roman Madame Bovary zit te zwoegen weet hij zich omringd door wezens die als een storm door zijn bewustzijn razen. Ze treiteren hem, maken grappen, roddelen, denken kritisch mee en formuleren zinnen. Het is een kabaal van jewelste in dat schrijvershoofd, en de acteurs die de wezentjes verbeelden praten hectisch door elkaar heen, gesteund door harde beats. Componist Beppe Costa speelt Flaubert vanachter zijn met muziekinstrumenten volgestouwde bureau; hij (Flaubert) doet zijn best de stemmen te regisseren maar meestal regisseren ze hem. Ze hebben bezit genomen van zijn fantasie en als schelle circusklanten dringen ze zich aan hem op.

Het was een goede zet van schrijvers Lageveen en Witte om de fictieve liefdestragedie van Emma Bovary (Tamar van den Dop) met de biografische van Louise Colet (Margot Ros) en Flaubert te verweven. Regisseur Gijs de Lange krijgt zo de gelegenheid om naar hartelust met schijn en werkelijkheid te spelen, met een groteske stijl (Van den Dop) en een meer naturalistische (Ros). Costa sluit daar met zijn melodieën mooi bij aan. Dromerige wijsjes worden afgewisseld door gemene dissonanten, tere passages door grof geschut. Wat ook de tegenstrijdigheden van Flauberts karakter aangeeft.

3-6 nov Den Bosch, Verkadefabriek. 10-21 nov Amsterdam, Bellevue. Tournee t/m 28/1. Inl 020 6060600 of www.orkater.nl