GROOT-BRITTANNIË

Gwen & Augustus

In de Tate Britain is het werk te zien van de Britse post-impressionistische schilders Gwen en Augustus John. De tentoonstelling volgt de artistieke ontwikkeling van in 1876 geboren Gwen en haar twee jaar jongere broer Augustus tot aan Gwens dood in 1939. Ze studeren aan dezelfde kunstacademie, vehuizen samen naar Parijs, houden gezamenlijk exposities en portretteren dezelfde vrienden en modellen. Toch loopt hun stijl van schilderen langzaam maar zeker uiteen. Waar Augustus zijn werk toeneemt in expressieviteit, kleur en bravoure wordt de stijl van Gwen steeds ingetogener, de toon en kleuren van haar werk vager en de geportretteerden introverter.

T/m 9 jan Gwen & Augustus John in Tate Britain, Mill Bank, Londen SW1. Dag 10-18u. 004420 7887 8008 & www.tate.org.uk

War Stories

Wij zijn niet met stomheid geslagen over de oorlogen die in onze naam worden gevoerd, zegt een groep theatermakers in het Londense East-End. Hun festival War Stories wil ,,machteloosheid omzetten in iets hogers''. Oxford House of Art en het Az Theatre brengen vier stukken: Atsumori, klassiek Japans Noh-theater; Stephen Lowe's Strive, desillusies van een Falkland-veteraan; Until He Hums Again van Eunice Wanjiru, over etnisch geweld; en Women in War van de Iraakse toneelmaker Jawad al-Asadi, over drie Iraakse vrouwen die over de oorlog praten. Al-Asadi kreeg van het Prins Claus-fonds dit jaar een prijs voor zijn inzet voor de vrijheid van culturele expressie.

War Stories, 8 nov t/m 27 nov in Oxford House, Derbyshire Street, London E2; inl. 004420 7739 9001 & www.oxfordhouse.org.uk & www.aztheatre.org.uk

En verder in Londen

T/m 7 nov Glenn Brown Serpentine Gallery, 004420 74026075 & www.serpentinegallery.org; T/m 10 dec Ancient Art to Post-Impressionism in de Royal Academy, 0044 20 7300 8000 & www.royalacademy.org.uk T/m 23 dec Turner Prize in Tate Britain, 004420 7887 8008 & www.tate.org.uk.