Gouden woorden

`Ze moeten wel weten dat ze in het meest libertaire land van de wereld terechtgekomen zijn, het land van de abortus en de homo's. Dat realiseren de moslims zich helemaal niet'

En weer regende het krokodillentranen. Ach, wat waren de politici gelukkig met Theo van Gogh, toen hij nog leefde. Een tikkeltje te stout, dat wel, maar toch een zegen voor het democratisch gehalte.

Ach, wat stonden ze klaar met mooie woorden van rouw. Het leek of de gemeenplaatsengenerator na de begrafenis van Fortuyn, Claus en Hazes nooit meer was uitgeschakeld, zo bekend klonken de teksten. De onvermijdelijke mohammedaanse koepels en platformen en overkoepelende platformen en platformende overkoepelingen wedijverden met de Hollandse bureaucraten in `woede' en `machteloosheid'. Zelfs het Contactorgaan Moslims en Overheid had een goed woordje over voor de vrijheid van meningsuiting.

Op internationaal niveau proberen politici vrijmoedige types als Theo van Gogh allang de mond te snoeren. Op vliegvelden worden ze tegengehouden, in het publieke leven wordt het ze lastig gemaakt. Vrijheid van meningsuiting vindt men aan de top het hoogste goed – voor een dode.

De Amsterdamse bestuurders waren weer bijzonder droef. `En dat in een stad die wat het vrije woord betreft een naam heeft hoog te houden.' Zijn ze daar vergeten dat een vorige burgemeester een even onafhankelijk schrijver de toegang tot de stad verbood omdat hij een mening had?

Vrije meningsuiting is geen luxe of een grappig extraatje voor een samenleving die alles al heeft. Het vrije woord is de tegenhanger van de macht en de essentie van de democratie. Als het fundamentalisme een bedreiging vormt, dan vormt ook het fundamentalisme van de huidige politici met hun joods-christelijke zedenleer en hun evangelische geneuzel een bedreiging. Je kunt niet tegelijk tegen het moslimfundamentalisme zijn en tegen homoseksualiteit plus een humane abortusregeling.

Dus komt het nooit goed.

Wat is de verontwaardiging waard over het feit dat een verkrampte moslim Theo van Gogh uit naam van een verschimmelde profeet een korantekst heeft opgespeld, als dit gebeurt in dezelfde week dat half Nederland met veel tamtam het verschijnen van een nieuwe bijbelvertaling viert?

Wanneer zal men begrijpen dat het niet gaat om Marokkanen of Turken, om ras, maar om ideologie en godsdienst?

René Cuperus, je beweert dat Nederland een `frontlijnstaat' is geworden in de botsing der culturen. 't Lijkt haast of je vindt dat Nederlanders te ver zijn doorgeschoten met hun homo's en hun abortus. Ik hoop dat je bedoelt dat het tijd wordt van iedere burger te eisen, van jood en christen en moslim, de godsdienst te beperken tot de binnenkamer en tot een geestelijke massage in verloren uurtjes.

Theo van Gogh hield niet van zoete broodjes en poldermodellen. Ik zat in Brussel toen ik hoorde dat hij was vermoord. Mijn eerste reactie was: ik wil nooit meer naar dat land terug. Dat dacht ik na de begrafenis van André Hazes ook. Bier, sentimentaliteit en geen spoor van het vrije woord. Maar die gedachte ging toen snel over. Nu zal ze langer blijven hangen.

    • Gerrit Komrij