Golfer Lafeber koopt aandeelhouders uit

Golfer Maarten Lafeber gaat aan het eind van dit jaar zijn aandeelhouders uitkopen. Wie in 1998 een aandeel kocht voor honderd gulden (45 euro) ontvangt 83,95 euro een waardestijging van 85 procent. ,,Ik vind het geweldig om alle mensen die destijds vertrouwen in mij stelden hun geld met een flinke rente terug te betalen'', zegt Lafeber, die later vandaag een persconferentie zou beleggen op het kantoor van Theodoor Gilissen, de bankier die de aandelenemissie uitvoerde.

Lafeber werd in 1997 professional. Hij had bij de amateurs aangetoond een groot talent te zijn, maar sponsors stonden niet in de rij. Zijn manager Michel Floris bedacht het aandelenplan, een primeur in de internationale golfwereld. ,,Het doel was 750.000 gulden binnenhalen, zodat Maarten zich vijf jaar zonder financiële zorgen zou kunnen ontwikkelen als golfer'', aldus Floris.

In totaal werden 7.500 aandelen Future Golf uitgegeven. Voor honderd gulden per aandeel konden beleggers investeren in Lafeber. De belangstelling was enorm; er werd zwaar `overtekend'. ,,Met gemak hadden we 1,2 miljoen gulden kunnen ophalen'', stelt Floris. ,,Het was voor Maarten, de bank en voor mij van meet af aan duidelijk dat het een `supportersaandeel' moest zijn.''

Die inschatting bleek te kloppen. Veel mensen kochten één of twee aandelen. Gesteund door 1.100 aandeelhouders begon Lafeber zijn professionele carrière. In het eerste seizoen raakte hij zijn kaart voor de Europese Tour kwijt. Via de Challenge Tour promoveerde hij een jaar later weer naar de Europese Tour. Inmiddels speelde de 29-jarige golfer uit Eindhoven ruim 160 wedstrijden op de Europese Tour. Het hoogtepunt was de winst in het KLM Open in 2003 op de Hilversumsche Golfclub. Sinds 1998 verdiende Lafeber ongeveer twee miljoen euro prijzengeld.

De 7.500 aandelen Lafeber kunnen nu door Future Golf BV de onderneming van de speler voor 83,94 euro per stuk worden teruggekocht. Het rendement op de aandelen is volledig afhankelijk geweest van de sportieve prestaties van Lafeber.

Met de waardestijging van 85 procent laat Lafeber de AEX index (-20,29 procent) sinds 1998 met gemak achter zich. De aandeelhouders van Lafeber kunnen volgens manager Floris een aardige eindejaarsuitkering tegemoet zien.

    • Gerard Louter