Galerieselectie

Marko Lehanka

Zonder enige kennis van scheepsbouw vervaardigt kunstenaar Marko Lehanka zijn boten in zijn atelier in het midden van Duitsland. De `Silvia Bauer' is zelfs te water gelaten op de Atlantische Oceaan, aldus een videoregistratie van de heroïsche maar korte maidentrip die nu te zien is bij de Annet Gelink Gallery. Lehanka's tweede schip, de `Dolce Vita', is een zelfgebouwd jacht, compleet met motor en radio. Verder bestaat de tentoonstelling uit grappige uitvindingen, zoals een boomstronk op wieltjes waarin achter een deurtje een fles Schnaps verstopt zit.

Installatie van Marko Lehanka. T/m 20 nov in Annet Gelink Gallery, Laurierstraat 187-189, Amsterdam. Di t/m vr 11-18u, za 13-18u.

Hongarije aan Zee

In het kader van de manifestatie Hongarije aan Zee toont Galerie Van Zoetendaal het werk van de Hongaarse kunstenaars Ágnes Eperjesi en Gábor Kerekes, die allebei een heel eigen kijk op fotografie hebben. Eperjesi verzamelt al jaren afbeeldingen op verpakkingsmaterialen van huishoudelijke producten. De pictogrammen worden afgedrukt op buitenproportionele schaal, en krijgen zo een nieuwe betekenis. Kerekes is een alchemist die de technische kant van fotografie tot in de puntjes beheerst. Zijn fotowerken, variërend van zoutdrukken tot albuminedrukken, ogen 19de-eeuws, maar gaan over hedendaagse onderwerpen.

foto's van Ágnes Eperjesi en Gábor Kerekes. T/m 28 nov in Galerie Van Zoetendaal, Keizersgracht 488, Amsterdam. Wo t/m za 13-18u.

Bert Kramer

Voor zijn tentoonstelling Sixty Ways to Leave Your Lover wil interieurarchitect Bert Kramer met behulp van 2.400 meter rotan een bewegende huiskamer gaan vlechten. Hij zal beginnen met de vormen van twee stoelen en een tafel, om vervolgens verder te gaan met vloerbedekking, lounge-banken en kroonluchter. Kramer heeft beeldend kunstenaars Marije van der Laan, Bastiaan Feenstra en Daniel Verkerk gevraagd hem te assisteren. Zij zullen het vlechtwerk `aankleden' met hun beelden en video's.

Vlechtwerk van Bert Kramer. T/m 28 nov in Kunsthuis Syb, Hoofdstraat 70, Beetsterzwaag. Za en zo 13-17u.

Pearl Perlmuter

Kunstenaar Pearl Perlmuter (1915) behoorde in de jaren '50, samen met haar collega's Lotti van der Gaag, Tajiri en André Volten, tot de vernieuwers van de Nederlandse beeldhouwkunst. Ze was ooit leerling van Zadkine, en maakte al snel internationaal furore met haar expressieve bronssculpturen. Galerie Willy Schoots plaatst haar werk uit de periode 1957-1968 in de context met werken van tijdgenoten als Ger Lataster, Pieter Defesche, Anton Heyboer, Jan Sierhuis.

Beelden van Pearl Perlmuter. T/m 14 nov in Galerie Willy Schoots, Willemstraat 27, Eindhoven. Wo t/m vr 11-18u, za 11-17u, zo 13-17u.

Hosted

Kunstruimte Nieuwe Vide heeft voor de expositie Hosted Participant Inc, een kunstenaarsinitiatief uit de Lower East Side, uitgenodigd om te tonen waarom zij tot de interessantste kunstplekken van New York wordt gerekend. Te zien is werk van o.a. filmmaker Charles Atlas, Sonic Youth-gitariste Kim Gordon, kunstenaar/muzikante Rita Ackermann en kunstenaar Kathe Burkhart. Hosted wordt volgend jaar vervolgd in New York met een expositie van een Haarlemse delegatie.

Hosted. 6 t/m 28 nov in Nieuwe Vide, Minckelersweg 6, Haarlem. Do t/m zo 14-16u30.

En verder

Installatie van Dirk van Lieshout t/m 20 nov Upstream Gallery, Kromme Waal 11, A'dam; schilderijen van Derk Thijs t/m 17 nov Galerie Dick de Bruijn, Singel 74, A'dam; tekeningen van Aam Sonneveld t/m 13 nov Motive Gallery, Elandsgracht 10, A'dam; schilderijen van Thomas Raat t/m 20 nov Galerie De Expeditie, Leliegracht 47, A'dam; beelden van Barbara Polderman t/m 14 nov Galerie Reuten, Fokke Simonszstraat 49, A'dam; tekeningen van Ronald Noorman & schilderijen Jan van der Pol Galerie Nouvelles Images, Westeinde 22, Den Haag; foto's Hans v.d. Meer t/m 13 dec Galerie LUMC, Albinusdreef 2, Leiden; fotowerk Juha Nenonen t/m 14 nov Mkgalerie.nl, W. de Withstraat 53, R'dam; foto's Corinne Noordenbos t/m 14 nov Galerie Cokkie Snoei, Mauritsweg 55, R'dam.