Feestdag minder

Duitsland levert een nationale feestdag in om de groei van de economie aan te zwengelen. Het gaat om 3 oktober, tot nu toe gevierd als de dag van de eenwording. De hereniging van beide Duitslanden wordt voortaan herdacht op de eerste zondag van oktober.

De Duitse minister Clement van Economische en Sociale Zaken heeft dat vandaag bekendgemaakt. Duitsland telt officieel zeven nationale feestdagen, maar elke deelstaat heeft ook nog eigen feestdagen. Zo telt Beieren dertien feestdagen per jaar.

Frankrijk heeft al eerder tweede pinksterdag als feestdag opgeofferd. Op die manier financiert het land een deel van de plannen om ouderen te helpen. Frankrijk heeft nu tien feestdagen. Finland heeft in Europa de meeste: veertien. Nederland telt er zeven.

Het besluit van Duitsland om een officiële vrije dag af te schaffen is onderdeel van maatregelen die het Duitse begrotingstekort binnen de grenzen van het Stabiliteits- en Groeipact moeten brengen. Duitsland schendt de Europese begrotingsafspraken al enkele jaren. Een extra werkdag brengt in theorie 0,1 procent meer economische groei in een jaar.