EXPOSITIE

Aat Veldhoen

Omdat Aat Veldhoen deze week 70 wordt, eert het Rembrandthuis de kunstenaar met de expositie Aat Veldhoen – de kunstenaar en zijn muze. Vrouwen – naakt, halfnaakt of gekleed, jong of oud – staan in deze selectie van schilderijen, prenten, tekeningen en polaroids centraal. Veldhoen begon zijn carrière in de jaren '50 met het maken van etsen, litho's en rotaprenten, maar stapte eind jaren '60 over op het schilderen. In 2000 werkte hij een tijdlang in het gereconstrueerde atelier van Rembrandt in het Rembrandthuis. Geïnspireerd door die werkomgeving begon hij weer met grafische technieken. Zijn voorstellingen tonen `alle aspecten van het menselijke leven', zoals Simon Carmiggelt eens schreef. Maar vrouwen zijn veruit in de meerderheid. ,,Ik vind vrouwen het mooiste wat er op deze aardkloot bestaat'', zei Veldhoen ooit in een interview, ,,En de mooiste schilders zijnschilders die mooi vrouwen konden schilderen. Rubens, Renoir, Picasso.''

De kunstenaar en zijn muze. T/m 12 dec Rembrandthuis, Jodenbreestraat 4, Amsterdam. Inl 020-5200401.