Exit polls ter discussie

Na het verkiezingsdebacle van 2000 waren niet alleen de autoriteiten bevreesd voor een herhaling van de chaos. Ook de belangrijkste nieuwszenders (FOX, ABC, NBC en CBS) namen zich dit jaar voor de kalmte te bewaren en elkaar niet na te praten. Fox, in 2000 te vroeg met de einduitslag, liep dit keer als enige opnieuw hard van stapel.

De commotie gaat deze keer vooral om de zogeheten exit polls. Deze peilingen, gebaseerd op enquêtes onder kiezers die net het stemhokje uitstappen, schreven Ohio en Florida met ruime marges toe aan Kerry. Populaire internetpagina's als Slate.com en veelgelezen weblogs (webdagboeken) meldden dit meteen, de zenders namen het over en het werd wereldnieuws. Nu de peilingen onbetrouwbaar bleken wijzen de nieuwszenders naar de webmedia, omdat die de statistieken verkeerd zouden hebben geïnterpreteerd. Die vinden dat onzin. ,,Onze benadering is: wij maken bekend, u beslist'', aldus een blogger.

De organisatie die verantwoordelijk was voor de exit polls, de National Election Pool (NEP), onderzoekt de missers nu. Een voorlopige verklaring luidt dat Kerry's kiezers eerder op de dag gingen stemmen dan Bush' aanhang, terwijl het NEP vooral vroeg op de dag enquêteert.