En verder

Grachten in Groningen

Langs de oude grachten om de oude stadskern van Groningen is een wandeling uitgezet. Onderweg vertelt een gids over de ontstaansgeschiedenis van de diepenring, over de architectuur van de gebouwen en over de vele kunstwerken die langs de grachten staan opgesteld. Er wordt o.m. gewandeld langs langs het woonhuis Willem Frederik Hermans, langs flats ontworpen door Koolhaas, Berlage en Bonnema, langs kunst van o.a. Noud de Wolf en Erwin Olaf en langs het laatste `fillingstation' van de architect Dudok.

Wandeling 7 nov en elke eerste zo v.d. maand. Vertrek 13u30 hoofdingang Groninger museum. (Duur tot plm halfvijf). Res aanbevolen. HBA 050-309 07 57 of via gw@burohba.nl. Inl www.grachtenwandeling.nl

Lezingen

-Jan Wolkers leest 5 nov ember (19u30) twee essays voor die hij over Vincent van Gogh schreef. Aansluitend een interview door Leo Jansen. Van Gogh Museum, Paulus Potterstraat 7, Amsterdam. Inl 020-5705200 & www.vangoghmuseum.nl

-Architect Roelof Siegers spreekt 7 nov (14u) over de verhouding tussen H.P. Berlage en Helene Kröller-Müller.

De Burcht, Henri Polaklaan 9, Amsterdam. Inl/res 020-6241166 & www.deburcht-vakbondsmuseum.nl

-Op 7 nov ember (14u) verzorgt Wil van der Mark (Oculare) een muzikale rondleiding over de liefde.

Bijbels Museum, Herengracht 366-368, Amsterdam. Inl/res 030-2883261 & info@oculare.nl

- Op 7 november (17u) verzorgt de Britse econome Noreena Hertz de negende Globaliseringslezing: Hoe maken we de schuldenlast onschadelijk? Beurs van Berlage, Damrak 243, Amsterdam. Inl 020-5217575 & kassa@orkest.nl

-Op 6 november (20u-0u) vindt de 8ste editie van het Lezersfeest plaats. Bibliotheek Rotterdam, Hoogstraat 110, Rotterdam. Res 010-2816258 & www.lezersfeest.nl

Museumnacht

Op za 6 nov is de Museumnacht Amsterdam (n8). Veertig musea en instellingen openen deze nacht hun deuren van 19-02u. Bij Foam belandt de bezoeker in een fantasiewereld van glamour, plezier, gevaar en spanning met de verontrustend surrealistische modefoto's van Vogue-fotograaf Guy Bourdin.

Inl www.n8.nl

Bijenkorf boekendagen

In het weekend van 6 en 7 november (13-18u) worden in de lichthal van de Bijenkorf in Amsterdam De Bijenkorf Boekendagen gehouden. Een evenement waar bezoekers hun favoriete schrijvers kunnen ontmoeten en waar 30 uitgeverijen hun actuele aanbod presenteren. Auteurs als o.a. Connie Palmen, Freek de Jonge, Yvonne Kroonenberg, Marga Minco, Dick Matena, Spinvis, Lulu Wang, Frédérique Spigt, Nicolaas Matsier, Saskia Noort, Max Pam en Kader Abdolah signeren hun werk.

Inl www.bijenkorf.nl