DUITSLAND

Russische avantgarde

Zelfs Edward Kennedy bezocht zijn beroemde privé-museum in een Moskouse prefab-flat: George Costakis, medewerker van de Canadese ambassade, ontdekte kunstenaars als Malevitsj, Popova en Kljun lang voordat de Russische avantgarde tot klassieker promoveerde. In Thessaloniki richtte men voor de Griekse verzamelaar en zijn eersteklas kunstschatten pas een paar jaar geleden een eigen museum in. Een keuze van driehonderd werken uit Costakis' beroemde collectie is nu in Berlijn te zien.

T/m 10 jan in de Martin-Gropius-Bau, Niederkirchener Str. 7. Wo-ma 10-20u; Inl 0049-3025486-0 of www.gropiusbau.de

Bach in Hamburg

Zijn zoon Carl Philipp Emanuel was van 1768 tot aan zijn dood in 1788 muzikaal directeur van de grote Hamburgse kerken. Hij gaf de muziek van zijn vader Johann Sebastian Bach in Hamburg een vaste plek. Nog steeds worden kerkdiensten er opgeluisterd met Bach-cantates en elke dag zijn er orgelconcerten. Het ligt daarom voor de hand dat Hamburg een Bach-festival houdt. Alle belangrijke kerken doen mee en er zijn ook concerten in bibliotheken, in het stadhuis en op het centraal station. De ensembles Musica Antiqua Köln, het Amsterdam Baroque Orchestra en het Collegium Vocale Gent geven het festival een internationaal tintje.

Bach Festival. T/m 7 november op verschillende locaties in Hamburg. Inl 0049-40398209-0 of www.bachfest-hamburg.de

En verder

TANZherbst, met 20 choreografieën, t/m 7 nov in Dresden: www.tanzherbst.de; Jazztage, met optredens van Al Jarreau en James Carter, van 6 t/m 11 nov in Leverkusen: www.leverkusener-jazztage.de; German Art, Duitse kunst gezien door Amerikanen, t/m 14 nov in Das Städel, Frankfurt/M: 0049-69605098; Toetanchamon, schatten uit de grafkamers van de Farao, t/m 1 april in de Bundeskunsthalle, Bonn: 0049-2289171-0.