Bush vraagt steun álle Amerikanen

De gisteren herkozen Amerikaanse president George W. Bush heeft in navolging van zijn verslagen opponent, de Democraat John Kerry, een oproep gedaan tot nationale verzoening.

Bush deed dit gistermiddag nadat Kerry hem telefonisch had gemeld zijn nederlaag te accepteren. Bush vroeg de steun van ,,alle Amerikanen'' en beloofde er alles aan te willen doen om die steun te verdienen.

,,Een nieuwe termijn is een nieuwe kans om het hele land te bereiken.'' Maar, zei hij, ,,om dit land sterker en beter te maken heb ik uw steun nodig. En ik zal er hard voor werken om [die steun] te verdienen'', aldus Bush

Ook de verslagen kandidaat Kerry sloeg een toon van verzoening aan. Hij zei vurig te hopen dat ,,het proces van genezing kan beginnen''. Voor een zichtbaar aangeslagen publiek in zijn woonplaats Boston verklaarde Kerry ook waarom hij zich gewonnen gaf. Amerika was de avond ervoor gaan slapen met de gedachte dat een definitieve uitslag op zich zou laten wachten. De stemmen waren nog niet overal geteld en vooral de voorlopige uitslag in Ohio, in het getrapte verkiezingsstelsel goed voor twintig kiesmannen, bleef omstreden. Maar, aldus Kerry, ,,het is van groot belang in Amerika dat iedere stem telt en dat iedere stem wordt geteld, maar de uitslag moet worden bepaald door de kiezer, niet door een langdurig juridisch proces''.

Het was een directe verwijzing van Kerry naar de presidentsverkiezingen van 2000, toen de staat Florida pas na weken en na tussenkomst van de rechter de doorslag gaf. In Ohio dreigde iets dergelijks te gebeuren, terwijl een analyse van de uitslag Kerry had doen concluderen dat er niet meer te winnen viel. Bush kreeg in totaal 3,5 miljoen stemmen meer dan Kerry, 51 tegenover 48 procent, goed voor 279 zetels in het Kiescollege.

In zijn korte dankwoord, waarin Kerry een enkele keer vocht tegen zijn tranen en stilstond bij zijn campagne die twee jaar heeft geduurd, zei hij in zijn telefonisch gesprek met president Bush te hebben gesproken over het belang van eenheid. ,,We hebben gepraat over het gevaar van verdeeldheid in ons land en de behoefte, de grote behoefte aan eenheid, aan het vinden van gemeenschappelijke standpunten en om bijeen te komen.''

Hoewel president Bush in zijn korte overwinningstoespraak weinig los liet over zijn plannen, zei hij dat Amerika, door het vertrouwen dat hem is geschonken, heeft aangegeven dat hij de juiste weg bewandelt. Wel verwoordde hij zijn diepe behoefte stabiliteit te creëren voor Afghanistan en Irak, in de hoop Amerikaanse soldaten daar zo snel mogelijk huiswaarts te laten keren. ,,We zullen de opkomende democratieën van Irak en Afghanistan helpen om in kracht te groeien en hun eigen vrijheid te verdedigen.''

Uit de hele wereld stroomden felicitaties toe. De Russische president Poetin deed dat voordat Kerry zijn nederlaag had erkend. Premier Balkenende deed dit namens de Europese Unie en zei uit te kijken naar ,,een vruchtbare samenwerking''. De Britse premier Blair noemde de campagne ,,een feest van de Amerikaanse democratie.''

analyse: pagina 5

hoofdartikel: pagina 9

www.nrc.nl: dossier