Buongiorno, Notte

De ontvoering van en de moord in 1978 op Aldo Moro, voorzitter van de dominante christen-democratische partij in Italië, is voor Italië net zo'n sleutelgebeurtenis als de moord op Pim Fortuyn voor Nederland. De ervaren regisseur Marco Bellocchio geeft in Buongione, notte zijn zeer eigen visie op deze gebeurtenis. Het is een humane visie op een inhumane gebeurtenis, dat maakt het extra mooi. Bellocchio plantte zijn camera stevig in het huis waar de vier leden van de Rode Brigades Moro vasthielden en ten slotte executeerden. Het gaat Bellocchio allereerst om de psychologie van slachtoffer en daders, en vooral om die van de enige vrouw in het gezelschap, Chiara. Vanuit haar gevoelens – nieuwsgierigheid, revolutionair elan maar ook mededogen – zien we hoe het drama zich ontvouwt. In het isolement van het schuilhuis wordt de buitenwereld een vreemde droom en dat geeft de toch al beklemmende situatie extra dramatische lading. De hoofdrolspelers, ontvoerde en ontvoerders gelijkelijk, willen verlost worden van hun rol in dit drama, maar het noodlot laat hun geen uitweg.Bellocchio maakte met meesterhand een film die zowel respect als liefde afdwingt.

Regie: Marco Bellocchio. Met: Maya Sansa, Luigi Lo Cascio, Roberto Herlitzka. In: 8 bioscopen.