Banden Vredestein in Russische handen

De Nederlandse bandenproducent Vredestein wordt overgenomen door het Russische Amtel, een grote speler in de Russische bandenindustrie met een jaaromzet van ruim 380 miljoen dollar. Amtel krijgt met Vredestein, dat zelf een jaaromzet van ruim 200 miljoen euro heeft, toegang tot de technisch geavanceerde productiemethoden van het bedrijf. Ook groeit door de overname het afzetgebied flink.

Vredestein krijgt via Amtel toegang tot de Russische markt, zegt directeur Rob Oudshoorn in een telefonische toelichting. ,,In de eerste plaats wil Amtel de kwaliteit van zijn banden verbeteren, daar kunnen wij mee helpen. Een andere bijkomstigheid is dat de twee bedrijven qua werkgebied erg goed op elkaar aansluiten. Vredestein speelt nog geen rol van betekenis in Rusland, maar is bekend in Europa, Canada en de Verenigde Staten. Amtel heeft een aandeel van ongeveer 30 procent in Rusland en heeft besloten om het ook eens in het buitenland te proberen. In die zin kunnen we ook gebruikmaken van elkaars netwerk.''

De 1.150 werknemers van Vredestein hoeven volgens Oudshoorn niet te vrezen voor negatieve effecten van de deal. ,,We hebben nu al moeite om aan de vraag naar onze producten te voldoen.''

Vredestein produceert sinds 1946 autobanden voor het zogenoemde `hoge marktsegment', relatief dure banden van een hoge kwaliteit. Het bedrijf is vorig jaar voor 64 miljoen euro van de beurs gehaald.