Ajax maakt zich ook buiten eigen land belachelijk

Na de ondermaatse prestaties in de Nederlandse voetbalcompetitie maakt Ajax zich dit seizoen steeds meer belachelijk in de Champions League. In het Ramat Gan-stadion was zelfs de nummer drie van de Israëlische competitie, Maccabi Tel Aviv, sterker: 2-1. Hierdoor komt de lager bijgestelde doelstelling (doorbekeren in het UEFA-Cuptoernooi) ook al in gevaar.

De positie van Ronald Koeman en zijn technische staf staat zodoende zwaar onder druk. Strijdbaar verklaarde de veelgeplaagde trainer gisteravond dat hij de handdoek nog niet in de ring wil werpen. De directie en raad van commissarissen van de landskampioen stelden zich onlangs achter hem op in een competentiestrijd, waarna technisch directeur Louis van Gaal zijn conclusies trok en opstapte.

Het trage spel van Ajax vertoonde tegen het matige elftal van Maccabi dezelfde symptomen als in een groot deel van dit seizoen. De overwinning in de thuiswedstrijd tegen dezelfde ploeg blijkt achteraf niet meer dan een kortstondige opleving te zijn geweest. Achterin was de landskampioen uiterst kwetsbaar, de middenvelders leden veel balverlies en verloren persoonlijke duels, terwijl de aanvalslinie machteloosheid uitstraalde.

Linkerspits Nicolae Mitea kwam vrijwel geen enkele keer zijn directe tegenstander voorbij. Spits Rafael van der Vaart kreeg wel een paar kansen, maar miste scherpte. Pijnlijk genoeg voor Ajax plaatste Juventus zich in dezelfde groep voor de volgende ronde door Bayern München in het Olympia-stadion te verslaan, dankzij een weergaloze actie van Zlatan Ibrahimovic die daarmee een doelpunt van Alessandro del Piero voorbereidde.

Zo langzamerhand wordt de vraag steeds actueler of Koeman het zwalkende Ajax nog op het goede spoor krijgt. Na de afstraffing (4-0) in München stelde hij het niveau van zijn spelers aan de kaak en toen moet er iets zijn geknapt in de ploeg. Als verlamd keek Koeman gisteravond vanuit de dug-out stuurs naar zijn dolende spelers op het veld. ,,Als je zag hoe de tegendoelpunten ontstonden, daar valt niet tegen te voetballen'', zei hij bijna moedeloos.

In de tweede helft kwam Ajax wat dit betreft in een penibele situatie terecht. Door defensieve blunders keek de Amsterdamse ploeg in de 57ste minuut tegen een 2-0-achterstand aan. Bijna was de 3-0-voorsprong op Maccabi, opgebouwd in Amsterdam, te niet gedaan. Een voordelig onderling doelsaldo kan doorslaggevend zijn voor de derde plek als beide ploegen met hetzelfde puntenaantal eindigen. Moest Ajax de achterstand `verdedigen' of meer risico's nemen en proberen nog een gelijkspel uit het vuur te slepen? Koeman koos toch voor het laatste, bracht Wesley Sonck in het veld en later Daniël de Ridder voor de falende Steven Pienaar. Uitgerekend De Ridder, de Hebreeuws sprekende Ajacied met een joodse moeder, scoorde in de slotfase tegen door een schot van Wesley Sneijder van richting te veranderen.

Maar dat doelpunt kon de blamage van de nederlaag niet uitwissen. Zonder Tomas Galásek op het middenveld komt de achilleshiel van Ajax, de defensie, volledig bloot te liggen. De landskampioen miste overigens gisteravond ook de aanvallend ingestelde linksback Maxwell door een blessure. Zdenek Grygera speelde op zijn plek. De rechtsback haalde op een voor hem vreemde positie samen met Rosales als een van de weinige spelers een voldoende.

Het eerste doelpunt van Maccabi ontstond doordat Anthony Obodai niet meeliep met Baruch Dego en Johnny Heitinga een kopduel verloor van Ishmael Addo. Dego schoot de doorgekopte bal vervolgens hard in het net. Het doelpunt was een primeur voor Maccabi in de Champions League. De tweede treffer van de Israëlische ploeg leek op een scène uit de slapstick van de Comedy Capers. Heitinga speelde te zacht terug op keeper Maarten Stekelenburg, die de bal tegen het uitgestoken been van Dego trapte en vervolgens tot zijn verbijstering zag dat de bal in het doel verdween.

Aangeslagen na deze nederlaag moet Ajax zondag in Tilburg de competitie hervatten tegen Willem II. Aanvoerder Van der Vaart constateerde gisteravond dat bijna alle spelers van het team uit vorm zijn. Het vertrouwen is derhalve tot het nulpunt gedaald. Daardoor zal het herstel zich niet makkelijk aandienen. Koeman blijft niettemin geloven in een spoedige ommekeer, zo praatte hij zichzelf gisteravond moed in.

Maccabi Tel Aviv

2

Ajax

1

Ruststand 0-0. 49. Dego 1-0, 57. Dego 2-0, 87. De Ridder 2-1. Schds: Hrinak (Slw). Tsch: 25.000. Gele kaart: Pienaar (Ajax).

    • Erik Oudshoorn