ADO vecht forse boete bond aan

De tuchtcommissie van de Nederlandse voetbalbond heeft ADO Den Haag een geldboete van 25.000 euro opgelegd voor de kwetsende spreekkoren van de Haagse aanhang in de competitiewedstrijd tegen Ajax. Ook mag de club uit Den Haag op 30 januari geen supporters meenemen naar de uitwedstrijd tegen Ajax in de Amsterdam Arena.

De tuchtcommissie van de voetbalbond sprak gisteren zijn vonnis uit, waarin verder staat dat ADO één thuiswedstrijd zonder eigen supporters moet spelen. Die straf is echter voorwaardelijk. De Haagse clubleiding gaat tegen de uitspraak in beroep.

Haagse supporters ontsierden op 12 september het duel door beledigende leuzen te scanderen aan het adres van Ajax, en in het bijzonder vriendin Silvie Meijs van aanvoerder Rafael van der Vaart. De aanklager betaald voetbal eiste aanvankelijk twee thuiswedstrijden zonder publiek. Na beroep van ADO zwakte hij de eis af tot één competitiewedstrijd zonder eigen aanhang.

De tuchtcommissie maakt een voorwaardelijke straf van de thuiswedstrijden zonder Haags publiek, maar voegt er een forse geldstraf aan toe omdat de club onvoldoende maatregelen zou hebben getroffen om de spreekkoren een halt toe te roepen. `Zo is in de eerste helft van de wedstrijd geen gebruik gemaakt van de stadionspeaker. Ook heeft de club nauwelijks personen achterhaald die zich schuldig hebben gemaakt aan het uiten van spreekkoren', zo stelt de commissie.

Een forse geldstraf is ook op zijn plaats omdat volgens de tuchtcommissie sprake is van een behoorlijke kans op recidive. Een woordvoerder van ADO liet weten de straf ,,buitenproportioneel'' te vinden.