ABP: meer tijd voor reparatie van lager partnerpensioen

Pensioenfonds ABP heropent de termijn waarbinnen ambtenaren en leraren hun versoberde nabestaandenpensioen dat op hun 65ste ingaat eenmalig kunnen repararen.

Het fonds, waarbij meer dan een miljoen werknemers bij overheid en onderwijs zijn aangesloten, had de inschrijving op 1 november willen sluiten. In reactie op een golf van late aanmeldingen gaat de termijn naar 1 januari.

ABP verlengt de aanmeldingstijd naar aanleiding van gerezen extra belangstelling na een artikel, twee weken geleden, in het blad van ABP, in verband met een ,,prop van aanmeldingen'' bij werkgevers en na publiciteit in deze krant vorige week.

CDA-kamerlid P. Omtzigt, die op zijn website actie voert om werknemers bewuster te maken van hun nabestaandenpensioen, is ,,heel blij'' met het uitstel. ,,Je kunt je maar één keer bijverzekeren. ABP geeft hiermee impliciet aan dat het nabestaandenpensioen zoveel is uitgekleed dat mensen er last van hebben.''

Volgens de laatste cijfers van ABP (per 1 juli) had 7 tot 10 procent van de deelnemers gereageerd op de reparatiekans.

ABP heeft het nabestaandenpensioen met ingang van dit jaar uit kostenoverwegingen versoberd. De wijziging heeft effect als huidige werknemers 65 worden. Het nabestaandenpensioen is sinds dit jaar gekoppeld aan de tot nu toe opgebouwde pensioenrechten. Bij wijze van overgangsregeling krijgen werknemers eenmalig de keuzemogelijkheid de versobering te repareren. Deze reparatie kan later ook als extra pensioen worden gebruikt.

Kwetsbare groepen bij het versoberde nabestaandenpensioen zijn jongere werknemers (tot nu toe weinig pensioen gespaard) en vrouwen, die in deeltijd werken (langere levensverwachting dan hun partner; zelf minder pensioen gespaard).

Met de reparatie wordt het nabestaandenpensioen teruggebracht tot het oude niveau van 70 procent van het pensioen van de overleden partner. Zonder reparatie kan het niveau dalen tot de helft daarvan, maar niet minder, verzekert een ABP-woordvoerder.