Zalmkweker Nutreco richt zich op voer

Zalmkweker en voerproducent Nutreco gaat zich in de toekomst vooral richten op de productie van vee- en visvoer. De kweek van vis wordt in een apart bedrijf ondergebracht.

Dat heeft het concern vanochtend bekendgemaakt. De reorganisatie duurt naar verwachting twee tot drie jaar.

Volgens bestuursvoorzitter W. Dekker waren er keuzes nodig. Sinds de oprichting van Nutreco in 1994 lag de strategie juist op verbreding van de activiteiten. Behalve voer ging het ook varkens- en kippenvlees produceren. Daarna kwam de zalmkweek erbij, en het fokken en veredelen van dieren. ,,Maar we kunnen niet al die activiteiten laten groeien zoals we willen'', zegt Dekker.

Door de reorganisatie hoopt Nutreco op een stabielere groei en een hogere winst op het geïnvesteerde vermogen. Het bedrijf stopte enkele jaren geleden veel geld in Noorse zalmkwekerijen, maar sindsdien is de markt voor zalm erg zwak door aanhoudende overproductie. Ook leed het bedrijf vorig jaar schade door de uitbraak van kippengriep in Nederland en België.

Anderhalve maand geleden had Nutreco, dat 's werelds grootste zalmkweker is, al aangekondigd dat het zijn viskwekerijen gaat samenvoegen met die van het Noorse Stolt-Nielsen in een nieuw bedrijf. Dat concern moet op termijn een eigen beursnotering krijgen. Goedkeuring voor de fusie wordt begin volgend jaar verwacht.

Verder had Nutreco ook al aangekondigd zijn varkensvleesbedrijven te verkopen aan het Nederlandse Sovion, de op een na grootste vleesproducent in Europa. ,,Daarom komt de nu aangekondigde strategie niet als een verrassing'', zegt analist W. de Vlugt van zakenbank Kempen & Co. Hij is het met Dekker eens dat er iets moest gebeuren. ,,Het bedrijf deed te veel om te kunnen focussen, en daardoor was het moeilijk om topposities in alle activiteiten te bekleden'', zegt De Vlugt. Hij verwacht dat Nutreco op termijn ook zijn fokkerijen en kippenvleesbedrijven zal afstoten. ,,Als het daar goeie prijzen voor krijgt.''

Nutreco wil zijn voeractiviteiten vooral uitbreiden in Latijns-Amerika, Oost- en Centraal-Europa en Azië. Dat zijn de landen waar de vraag naar vlees naar verwachting snel gaat stijgen de komende decennia. Volgens ramingen van het International Food Policy Research Institute in Washington neemt de wereldproductie van vlees tussen 1997 en 2050 met 90 procent toe. Dat proces wordt gedreven door verstedelijking en inkomensgroei in met name ontwikkelingslanden, zoals China. Dat land herbergt nu al bijna de helft van alle negen miljard varkens op de wereld. Al die dieren moeten gevoerd.

Nutreco schat de wereldmarkt voor vee- en visvoer op 150 miljard euro. Zelf haalde het bedrijf vorig jaar een omzet van circa 2 miljard euro in voer. Er is dus voldoende mogelijkheid om uit te breiden. Volgens De Vlugt hoeft Nutreco daarvoor niet ver te gaan. In Rotterdam zit een andere grote voerproducent, Provimi. ,,Die twee partijen moesten maar eens met elkaar gaan praten'', zegt hij.