Yukos wankelt na nieuwe aanslag fiscus

Yuganskneftgaz, het werkbedrijf van de belaagde Russische oliegigant Yukos, is niet in staat een nieuwe miljardenaanslag van de Russische belastingdienst te betalen. Yukos staat zodoende op de drempel van een bankroet.

Dat zei Michael Theede, de topman van Yukos, vandaag tegen het Russische persbureau Interfax.

Gisteren serveerde de Russische belastingdienst Yukos en werkbedrijf Yuganskneftgaz, verantwoordelijk voor 62 procent van de olieproductie, met nieuwe aanslagen van bijna 8 miljard euro over het jaar 2002.

Theede noemt de jongste aanslag ,,lachwekkend'' omdat het 78 miljoen euro meer is dan de totale winst over dat jaar.

Theede zegt dat Yukos alleen exportbelastingen nog kan nakomen. Doordat haar tegoeden zijn bevroren, zijn schulden aan leveranciers opgelopen tot bijna 800 miljoen euro. Transneft, het Russische pijplijnmonopolie, betaalt Yukos in natura voor transitrechten, vorige maand bijvoorbeeld 400.000 ton olie. Hoewel Yukos met een productiestijging van 6 procent tot bijna 87 miljoen ton olie een recordjaar doormaakt, investeert het niets meer. Alleen voor energierekeningen, salarissen en reparaties wordt nog betaald.

Het totale bedrag aan belastingaanslagen voor Yukos staat nu op 13,8 miljard euro. Daarvan zou tot dusver 2,75 miljard euro zijn betaald.

De aandelen Yukos kelderden gisteren op de Russische beurs met 17 procent, de daling zette zich vandaag voort. Het aandeel Yukos steeg eind vorige maand op basis van de valse hoop liberale bestuurders binnen het Kremlin een akkoord hadden gesloten met de groep topaandeelhouders Yukos.

Maandag besloot een Moskouse rechtbank dat Michail Chodorkovski, de grootste aandeelhouder van Yukos, nog drie maanden in voorarrest blijft. Hij wordt vervolgd wegens belastingontduiking en fraude bij de privatisering van een kunstmestfabriek. Het Kremlin wil ,,gewoon niet dat ik in de weg loop'' bij de ,,sociaal gevaarlijke verwoesting van zo'n groot bedrijf'', verklaarde daarop de olietycoon.