VN woedend over omsingeling van kampen Darfur

De Verenigde Naties hebben woedend gereageerd op de omsingeling van twee kampen van ontheemden en de geforceerde verhuizing van de bewoners in de West-Soedanese regio Darfur. ,,Het Soedanese leger was erbij betrokken, zo'n operatie hebben we nog niet eerder gezien'', aldus een VN-medewerker vanochtend in Nairobi.

Volgens onbevestigde berichten zijn zes- tot tienduizend ontheemden in kampen bij de stad Nyala maandagnacht tegen hun wil verhuisd. Ze vrezen naar hun vernietigde dorpen terug te moeten keren, waaruit ze werden verdreven door Arabische milities en regeringsstrijdkrachten. ,,Het betrof maandag een zware militaire campagne. Tot voor kort werden met druk en dreigementen de ontheemden gemaand te vertrekken, maar deze actie is veel omvangrijker'', aldus een VN-medewerker. ,,We dachten afspraken te hebben gemaakt met de Soedanese regering dat dit niet zou gebeuren.''

VN-secretaris-generaal Kofi Annan sprak gisteren zijn bezorgdheid uit over ,,de onvrijwillige verplaatsing van ontheemden'' en zijn speciale afgezant voor Soedan, Jan Pronk, noemde het ,,een flagrante schending van het internationaal recht''. Pronk toonde zich vooral kwaad dat Soedanese ambtenaren hadden gelogen toestemming van de VN te hebben. ,,Hier moet een einde aan komen'', aldus Pronk in New York, waar hij later deze week aan de Veiligheidsraad rapporteert over Darfur.

De door politie en leger omsingelde kampen liggen niet ver van de provinciehoofdplaats Nyala. Buitenlandse hulpverleners werd de toegang ontzegd en daardoor zouden 160.000 ontheemden van hulp zijn afgesneden. De Soedanese minister van Humanitaire Zaken, Ibrahim Hamid, ontkende dat de kampen waren omsingeld. Volgens de minister hadden Arabische krijgers zich in het gebied verzameld en moesten de kampbewoners tegen hen worden beschermd.

De veiligheidssituatie in Darfur is recent verslechterd. De rebellen van het Soedanese Bevrijdingsleger (SLA), die vechten voor de Darfuri van Afrikaanse afkomst, nemen het op voor de ontheemden en ontvoerden onlangs bij Zilingei achttien strijders van Arabische afkomst. De strijders van de Arabische militie Janjaweed kunnen rekenen op steun van de overheid in Darfur. De verklaring van de regering dat deze ontvoering de reden is voor de ontruiming van de twee kampen roept vragen op. Want de kampen liggen vele uren rijden verwijderd van die plek.

Het SLA klaagt over voortgaande bombardementen door het regeringsleger en aanvallen van de Janjaweed. Hulpverleners melden ook aanvallen van gewone bandieten, waardoor de hulpverlening steeds meer moeilijkheden ondervindt. Rebellen en regering houden zich steeds minder aan de eerder gesloten wapenstilstand.