Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Aandacht voor de nasleep van de moord op cineast Theo van Gogh en een reportage over de Amerikaanse verkiezingen. Ned.2, 18.20-19.05u.

Nova. Aandacht voor de Amerikaanse verkiezingen, de nasleep van de moord op cineast Theo van Gogh en een studiogespek met o.a. PvdA-leider Wouter Bos en VVD-voorman Jozias van Aartsen. Ned.3, 22.20-23.10u.

PRAATPROGRAMMA

Barend & Van Dorp. Gesprekken met PSV-trainer Guus Hiddink en schrijfster Nelleke Noordervliet. Violiste Janine Jansen treedt op. RTL2, 22.50-23.50u.

Welvaart 2025, de fantasie van... In deze vierde aflevering gaan Jeroen van der Veer (Shell) en econoom Victor Halberstadt in op de wens van Shell wereldleider in duurzame energievoorziening te worden. Ned.1, 23.10-23.45u.

SPORT

Voetbal. Rechtstreeks verslag van de wedstrijd Maccabi Tel Aviv tegen Ajax in de Champions League. Na deze partij een nagesprek en samenvattingen van de overige gespeelde wedstrijden waaronder Bayern München tegen Juventus. Ned.2, 19.55-23.45u.

AMUSEMENT & DRAMA

One Night Stand: Nieuwe schoenen. Hedendaagse comedy over het gras dat nergens groener is. Twee dertigers, een fotomodel en een cryptogram-maakster ruilen een dag van schoenen, en van leven. De eerste moet zien te overleven in de stadsjungle, terwijl het fotomodel moet dealen met de natuur en de boswachter. Een sterk gestileerd verhaal met humor. Ned.3, 21.05-21.45u.

De grootste Nederlander aller tijden. In de verkiezingsserie over de belangrijkste Nederlander pleit vanavond acteur Jochem ten Haaf voor de schilder Vincent van Gogh. Ned.1, 22.35-23.10u.

MUZIEK

NPS Output: James Brown. Zie tv-vooraf. Ned.3, 0.20-0.50u.

FILM

Autumn in New York (Joan Chen, 2000, VS). Draak kruist Pretty Woman met Love Story. Puissant rijke Richard Gere vindt ware liefde bij Winona Ryder, een hoedenmaakstertje met een tumor. Terwijl in Manhattan de kerstlichtjes branden. Yorin, 21.30-23.30u.

Payday (Daryl Duke, 1973, VS). Verdienstelijke, met kennis van zaken geschreven road movie over tweederangs country-and-western-zanger (Rip Torn). RTL5, 23.55-1.50u.

Il principe di Homburg (Marco Bellocchio, 1997, It.). Verfilming van Heinrich von Kleists toneelstuk, dat het heldendom verheerlijkt van een jonge Pruisische generaal uit de Dertigjarige Oorlog, die het door zijn eigen vader gevelde doodvonnis aanvaardt, omdat hij een bevel heeft genegeerd. Imponerende comeback van beetje uit de mode geraakte Italiaanse regisseur die woedende films placht te maken tegen gezin, staat en vaderlijk gezag. BBC2, 1.30-3.00u.

Die letzte Brücke (Helmut Käutner, 1954, Oostenrijk/Joegoslavië). In Cannes met speciale juryprijs bekroond, intelligent en zorgvuldig oorlogsdrama markeerde internationale doorbraak van Maria Schell. Eenvoudig plot laat haar als Duitse verpleegster in handen vallen van Joegoslavische partizanen. ZDF, 1.30-3.10u.

Missing Link (Ger Poppelaars, 1999, Belg./Ned.). Tweede speelfilm van Poppelaars werd met enige aarzeling als een kinderfilm gepresenteerd, bleek even sympathiek als charmant en onbeholpen en werd – ten onrechte – door het publiek zo'n beetje genegeerd. Doortimmerd scenario van Timo Veltkamp voorziet in ontdekkingsreizen op meerdere niveaus. Die van een 11-jarig weglopertje, op zoek naar zijn herkomst en het verleden van zijn moeder, voert ons uitgebreid naar de jaren vijftig. Morgen, Ketnet, 9.00-10.30u.

RADIO

Onder woorden. Harmke Pijpers leest fragmenten uit de roman De pianiste van Elfriede Jelinek die onlangs de Nobelprijs voor literatuur ontving. De citaten uit het boek worden geïllustreerd door muziekfragmenten van Bach, Beethoven, Schubert en Schumann. 747AM, 20.02-21.00u.

De avonden. Na het uitzicht van directeur van het Amsterdams conservatorium Lucas Vis in Olland (NB) en een verhaal van Arnon Grunberg een gesprek met Hans Sleutelaar, die in de jaren zestig met Armando, Hans Verhagen en Cor Vaandrager optrok, over zijn bundel Vermiste stad - Rotterdamse kwatrijnen. Voorts historica Annemarie Cottaar over de geschiedenis van de integratieproblematiek. 747AM, 21.02-23.00u.