Sting is een zeldzame selfkicker

Als openingsnummer zong Sting gisteravond in het Rotterdamse Ahoy' zijn lied `Spread Your Love', met de boodschap: ,,There's no religion but sex and music''. Een prettige gedachte. Maar in het licht van de gebeurtenissen die even tevoren hadden plaats gehad, leek dit ineens een echo uit een ver verleden, toen zulke ideeën nog argeloos de ronde deden. Het nummer kreeg weinig respons van het publiek. Zijn oude hit `Fragile' daarentegen des te meer.

Sting als zanger is een hedonist in bloei, een selfkicker zoals je ze maar weinig ziet. Middenvoor op het brede podium, omgeven door vijf muzikanten en twee zangeressen, wordt Sting, als enige, beschenen door een warmgele lichtbundel. Alsof hij niet in een betonnen sporthal staat, maar op een Caraïbisch eiland met zijn voeten in de branding. Hij gooit zijn jasje uit, schudt zijn haren nog eens naar achter en plant de vingers doelbewust op de hals van zijn basgitaar.

Op het podium staan twee bouwwerken van percussie en twee keyboardspelers met verschillende klavieren. Er achter hangt een rasterdoek waarin drie schermen beelden tonen van stranden, vrouwen en Indiase mandala's. De connectie met Stings eigen verleden, waar Engeland en zijn band The Police bij horen, is nergens te vinden. Sting is een man van de wereld, die overal en nergens thuishoort.

Zo ook zijn muziek. Op zijn laatste cd, Sacred Love (2003), staan broeierige melodieën, uitgevoerd met juichende gospelzangeressen en uitgerekte orgelklanken. Maar Sting is geen soulzanger, daarvoor is zijn stem te glazig. En de synthetische orgeltonen op de achtergrond worden overdadig ingezet. Live is de muziek al net zo vol. Percussie, synthesizer, extatisch gezang en galmende gitaarsolo's dringen zich als zeepsop in de lege plekken.

Het publiek raakt pas in de stemming als Sting halverwege het twee uur durende concert oude hits laat horen. Ook die zijn opvallend verscheiden: zoals `Englishman In New York', `Everything She Does Is Magic', `Roxanne' (in een stuwende gospel-versie).

Sting is nog altijd geen artiest met uitgesproken signatuur. Hij is een zondagskind met af en toe een treffer. Het lijkt hem niet te deren.

Concert: Sting. Gehoord: 2/11 Ahoy', Rotterdam. Herhaling: 3/11 idem.

    • Hester Carvalho