Recordopkomst: 120 miljoen

De enorme inspanningen van beide partijen en talloze vrijwilligers om zoveel mogelijk kiezers naar de stembus te krijgen, hebben resultaat gehad. En de kiezers die uren in de rij hebben gestaan, soms in weer en wind, hebben een duidelijk signaal gegeven. Zoals The Washington Post vandaag kopte: Politiek is in, apathie van de kiezers is uit.

Een recordaantal van zo'n 120 miljoen kiezers, of zo'n zestig procent van de stemgerechtigde Amerikanen, heeft zijn stem uitgebracht. Dat is aanzienlijk meer dan vier jaar geleden. Toen moesten George W. Bush, Al Gore en groene kandidaat Ralph Nader genoegen nemen met een opkomst van nauwelijks meer dan 54 procent. In 1996, toen Bill Clinton herkozen werd en Bob Dole verloor, kwam zelfs minder dan de helft van de kiezers opdagen (49 procent). In Wisconsin, waar de opkomst altijd al boven gemiddeld is, kwam voor deze verkiezingen maar liefst 75 procent naar de stembus.

Veel politieke analisten hadden de verwachting dat een hoge opkomst vooral gunstig zou zijn voor Kerry en de Democratische kandidaten voor het Congres. Maar nu blijkt uit de uitslagen dat ook de Republikeinen erin geslaagd zijn veel kiezers die de vorige keer thuis bleven, en ook nieuwe kiezers, op te porren. En die nieuwe groepen kiezers blijken net als het hele Amerikaanse electoraat zwaar verdeeld: zo'n zestig procent stemde voor Kerry, veertig voor Bush.

Kerry lijkt het zoals verwacht vooral goed gedaan te hebben bij vrouwen, jonge kiezers, etnische minderheden en leden van de baby boom generatie. Bush trok volgens The New York Times veel stemmen bij mannen, blanken, kiezers met hoge inkomens en evangelische christenen. Kerry, die rooms-katholiek is, moest het katholieke electoraat delen met de president. Bush kreeg volgens peilingen de stemmen van 90 procent van de mensen die vier jaar geleden ook voor hem stemden, Kerry kreeg 90 procent van de mensen die toen voor Gore kozen.

Kiezers die bij het stembureau ondervraagd werden noemden drie thema's beslissend voor hun keuze: de economie, de dreiging van terrorisme en morele waarden.