PSV efficiënt, maar niet overtuigend

Na vier wedstrijden staat PSV in groep E van de Champions League met negen punten afgetekend op de eerste plaats. Met de duels tegen Arsenal (thuis) en Panathinaikos (uit) in het verschiet is de koploper uit de eredivisie nu al zeker van een plaats in het UEFA-Cuptoernooi. Wie naar de feiten en cijfers kijkt moet concluderen dat PSV aan een uitstekende Europese campagne bezig is.

De Eindhovenaren hebben na acht mislukte pogingen de kansen in eigen hand om zich voor het eerst voor de tweede ronde van de prestigieuze Champions League te plaatsen. Als Panathinaikos over drie weken in het Noorse Trondheim niet wint van Rosenborg, is de Europese missie van PSV al geslaagd. De kwalificatie voor de achtste finales zou echter veel meer glans krijgen als PSV op 24 november zelf thuis wint van de Engelse landskampioen Arsenal.

Het optreden van PSV gaat op papier alle verwachtingen te boven, maar als het vertoonde spel in het Europese toernooi als maatstaf wordt genomen, behoort de ploeg nog allerminst tot de grote clubs van Europa. Ondanks de euforie die nu in Eindhoven ontstaat, mag PSV niet vergeten dat het dit seizoen in verreweg de zwakste van de acht groepen in de Champions League zit. PSV boekte gisteravond tegen Rosenborg met de derde opeenvolgende 1-0 overwinning opnieuw een uitstekend resultaat, maar op een goede beginfase na was het optreden tegen de middelmatige Noren allerminst overtuigend.

PSV begon voor de niet geheel gevulde tribunes met vertrouwen aan het duel met de ploeg die zich sinds afgelopen weekeinde voor de dertiende keer op rij kampioen van Noorwegen mag noemen. De ploeg die tot ergernis van coach Guus Hiddink de afgelopen maanden in verschillende media werd afgeschilderd als `Italiaans efficiënt' ging vanaf het begin op zoek naar de openingstreffer.

Mede door de afwezigheid van de geschorste Koreaan Ji-Sung Park en de gekwetste John de Jong mocht de Amerikaan DaMarcus Beasley in de basis beginnen. Het bleek een gouden greep. In de beginfase snelde Beasley keer op keer langs zijn directe tegenstander en landgenoot Robbie Russell.

In het eerste kwartier van de wedstrijd wist Rosenborg zich geen raad met de snelle uitbraken van PSV. Na zeven minuten brak Beasley na een prachtige pass van Phillip Cocu door op rechts, maar in plaats van zelf af te ronden ging zijn harde voorzet op Jan Vennegoor of Hesselink voorlangs. In de tiende minuut verliep alles wel volgens plan. Het was opnieuw Cocu die met een lange bal van achteruit aan de basis stond van de aanval. Beasley nam de bal met een vloeiende beweging mee, omspeelde doelman Espen Johnsen en schoof de 1-0 binnen. De uitgelaten aanvaller vierde zijn treffer voor het vak met de fanatiekste aanhang van PSV. Rosenborg leek rijp voor een afstraffing. Het was vooral aan PSV zelf te danken dat de wankele Noren overeind konden blijven en zelfs nog dicht bij de gelijkmaker kwamen.

Na de snelle voorsprong ging PSV zichtbaar op twee gedachten hinken. Nadat de snelle 2-0 ondanks een nieuwe grote kans voor uitblinker Beasley uitbleef, kreeg Rosenborg opeens weer hoop door geklungel in de defensie van PSV. Na zeventien minuten leverde de zenuwachtige Edwin Zoetebier op knullige wijze de bal zomaar in bij spits Frode Johnsen, maar de vervanger van de geblesseerde doelman Gomes had het geluk dan zijn blunder niet werd afgestraft. Een paar minuten later stond Johnsen opnieuw vrij in het strafschopgebied, waarin de centrale verdedigers Alex en Wilfred Bouma dit keer een niet al te sterke indruk achterlieten. Desondanks hield PSV voor de derde keer op rij de nul in de Champions League. Ook in de Nederlandse competitie heeft de ploeg de laatste zeven wedstrijden geen doelpunt tegen gehad.

De grote winst van het nieuwe PSV is dat de ploeg in tegenstelling tot het verleden ook op een slechte dag zakelijk kan spelen. Onder invloed van de van Barcelona overgenomen routinier Cocu kan de formatie nu het geduld opbrengen om op resultaat te spelen.

Maar ook de international kan niet altijd voorkomen dat de ploeg bij vlagen in oude fouten vervalt. Zo zette PSV elf minuten voor tijd de overwinning nog op het spel toen Erik Hoftun zomaar vrij mocht uithalen in het strafschopgebeid. De inzet van de Noor ging over. Drie minuten voor tijd ging opnieuw een zucht van verlichting door het stadion toen de blunderende Zoetebier een onder zijn voet doorgeschoten bal nog net van de lijn kon halen. Daarmee bleef PSV een afgang bespaard tegen de club die nu veertien van de laatste vijftien Europese uitduels heeft verloren.

Het gejuich dat na het laatste fluitsigaal in het stadion klonk kwam vooral voort uit de opluchting dat met het zwakke optreden geen onnodige averij was opgelopen. Na afloop wilden de PSV'ers alleen naar het resultaat kijken. Van een wisselvallig optreden waarmee PSV zich onnodig in de problemen had gebracht, wilde middenvelder en aanvoerder Mark van Bommel niets weten. ,,Gaan we zeiken?'', sprak de captain geïrriteerd. ,,Wat was de stand na negentig minuten? Daar gaat het om. Voor de rest moet je het nergens over hebben.''

Het is maar zeer de vraag of Hiddink daar ook zo over denkt. Het was de trainer ook niet ontgaan dat uit ,,slordigheidjes'' van PSV kansen voor Rosenborg waren gekomen. Hiddink had dan ook ,,een zwaar hoofd'' overgehouden aan de wedstrijd.

,,Dit heeft behoorlijk wat energie gekost'', zei de coach. ,,Na een goed begin hadden we het duel op slot moeten gooien. Een bepaalde ontevredenheid is alleen maar goed. We moeten de lat nu steeds hoger leggen. Dat we UEFA-Cupvoetbal zeker hebben gesteld is mooi, maar dat is slechts een tussendoel. We houden nu dat ene grote doel met hoofdletters voor ogen. In maart willen we nog spelen in de Champions League.''

PSV

1

Rosenborg BK

0

Ruststand 1-0. 10. Beasley 1-0. Schds: Dauden Ibañez (Spa). Tsch: 26.250. Gele kaart: Hoftun (Rosenborg BK).

    • Koen Greven