Ontvoerders dreigen: gijzelaar naar onthoofders

De ontvoerders van de Brits-Iraakse hulpverleenster Margaret Hassan dreigen haar te overhandigen aan een moslimextremistische groep die berucht is om haar onthoofdingen, tenzij Groot-Brittannië binnen 48 uur aankondigt zijn troepen uit Irak terug te trekken.

De Arabische televisiezender Al-Jazira zond gisteren een deel van een videoband met deze boodschap uit. Onder andere wegens de staat waarin de gijzelaar verkeerde besloot de zender volgens een woordvoerder de band niet volledig uit te zenden.

De Ierse premier, Bertie Ahern, zei gisteren in zijn parlement dat de in Dublin geboren vrouw voor de camera was flauwgevallen, en vervolgens een emmer water over zich heen had gekregen. Ze werd gefilmd terwijl ze nat en hulpeloos op de grond lag en vervolgens huilend opstond.

Al-Jazira had 27 oktober een video van Hassan (59), de directeur van Care International in Bagdad die eerder die maand werd ontvoerd, uitgezonden waarin zij er bij de Britten op aandrong hun troepen uit Irak terug te trekken en om Iraakse vrouwelijke gevangenen vrij te laten. Maar daarin was nog geen sprake van een tijdlimiet.

Haar ontvoerders dreigden nu Hassan door te sturen naar de Al-Qaeda Organisatie voor Heilige Oorlog in Irak, de nieuwe naam voor Tawhid wal Jihad van de Jordaanse terrorist Abu Musab al-Zarqawi. Deze onthoofdde vorige maand nog de twee Amerikaanse gijzelaars en een Brit, Kenneth Bigley, voor wie de vrijlating van vrouwelijke gevangenen in Irak was geëist. Gisteren plaatste de groep een video op internet van de onthoofding van een Japanse gijzelaar wiens lijk zondag was gevonden. In ruil voor zijn leven had de groep de terugtrekking van de Japanse troepen uit Irak geëist.

Vier gewapende mannen ontvoerden gisteravond in Bagdad een Libanees-Amerikaanse aannemer uit zijn kantoor in de welvarende woonwijk Al-Mansour. De dag tevoren waren een Amerikaan, een Nepalees en een Filippino samen met hun Iraakse bewakers uit hun villa in Al-Mansour ontvoerd. Gisteravond werden ook vier Jordaanse vrachtwagenchauffeurs ontvoerd. Voor zover bekend hebben hun ontvoerders nog geen voorwaarden voor hun vrijlating gesteld. (Reuters, AP, AFP)