Ohio: 11 dagen wachten

Het tellen van de stemmen in de Amerikaanse staat Ohio kan 11 dagen op zich laten wachten. Dit heeft een functionaris van de staat, Ken Blackwell, gezegd, die daarbij verwees naar wettelijke procedures in Ohio. Ook de verkiezingsuitslagen in New Mexico en Iowa zijn vertraagd.

In Ohio zijn naar schatting zo'n 250.000 `voorlopige stemmen' uitgebracht. Dit zijn stemmen van mensen die niet geregistreerd zijn als kiezer maar wel hun stem mogen uitbrengen. De geldigheid van hun stem moet nog vastgesteld worden. In het verleden bleek ongeveer 90 procent van deze stemmen uiteindelijk geldig te zijn.

Kerry lag vanochtend in Ohio 145.000 stemmen achter op Bush. Ook zijn nog niet alle poststemmen in Ohio geteld. Daarmee zou Ohio een net zo belangrijke rol kunnen gaan spelen als Florida in 2000, waar toen 36 dagen lang door problemen bij de telling geen winnaar kon worden aangewezen.

In de staat Iowa zijn er in twee districten problemen met de machines die de stemmen tellen. Ook is er vertraging met het tellen van poststemmen. Dit vertraagt de uitslag met zeker één dag.

In de staat New Mexico laat de uitslag zeker nog tot later op de dag op zich wachten. Daar moeten nog duizenden poststemmen worden geteld, aldus een woordvoerder van de staat.