Nog geen zekerheid in de zaak-Nienke

Het DNA van de nieuwe verdachte in de zaak-Nienke Kleiss geeft geen definitieve opheldering over de moord op het 10-jarige Schiedamse meisje in juni 2000. Dat bleek tijdens de pro-formazitting vanmorgen voor de rechtbank in Rotterdam tegen de 25-jarige W.H. uit Hoek van Holland.

Twee van de drie DNA-sporen die zijn gevonden op het lichaam van Nienke geven geen compleet DNA-profiel. Hierdoor kan niet met zekerheid worden gesteld dat het DNA van de verdachte overeenkomt met die sporen. Tegelijkertijd kan dat ook niet worden uitgesloten. Het derde DNA-spoor geeft helemaal geen overeenkomst met de verdachte.

De rechtbank houdt de zaak drie maanden aan voor nader onderzoek naar de moord in het Beatrixpark. Ook is besloten de zaak terug te verwijzen naar de rechter-commissaris voor een 'onderzoek in volle omvang'. H., die niet aanwezig was op de zitting, moet voor onderzoek naar het Pieter Baan Centrum in Utrecht.

H. zat al vast op verdenking van twee andere zedenmisdrijven. Zijn bekentenis in de zaak-Nienke leidde tot heropening van het onderzaak naar deze moord, waarvoor al iemand is veroordeeld tot achttien jaar cel en tbs.

Nienke werd op 22 juni 2000 verkracht en vermoord in het Schiedamse Beatrixpark. Haar toen 11-jarige vriendje Maikel werd zwaar mishandeld en voor dood achtergelaten. (ANP)