Moord had nooit mogen plaatsvinden 8

In zijn laatstverschenen stukje in Metro van 29 oktober had Van Gogh het weer eens gemunt op de `schoenenpoetsers van Allah', `religieuze fascisten die de islamitische wet willen invoeren', `autochtonen de buurt-uit-pesters', `(bestuurlijke) ritselaars met ambitie', 'doortrapte cynici' en 'politiemensen die geen enkele interesse hebben om de door een steeds agressiever wordende minderheid bedreigde autochtonen te hulp te schieten'.

Van Goghs tegenstanders zullen beweren dat Van Gogh de moord over zichzelf heeft afgeroepen. Die suggestie moet met kracht van de hand worden gewezen. Dat de in bepaalde kringen als islamofoob afgeschilderde Van Gogh definitief het zwijgen is opgelegd, is een gebeurtenis die nooit had mogen plaatsvinden.

    • Wim Schuller