Moord had nooit mogen plaatsvinden 6

Politici en commentatoren zeggen pal te staan voor het hoogste goed dat blijkbaar de vrije meningsuiting is. Maar misschien is het behoud van evenwicht in maatschappelijke gevoelens belangrijker. Theo van Gogh heeft dat evenwicht verstoord door op de ziel te trappen van velen – moslims, christenen en joden. Hij mocht dan vinden dat God een varken is dat door moslims Allah wordt genoemd, maar of het wijs was om dit denken van de daken te schreeuwen is een andere kwestie. Natuurlijk mag in een maatschappij als de onze een schreeuwlelijk niet vermoord worden, maar je kon er op wachten dat dat met Van Gogh zou gebeuren. De mens is immers onvolmaakt en soms erg onbeheerst, zeker als die mens uit een cultuur komt waar gevoelens ingebed zijn in een middeleeuws geloofsdenken. Misschien is het hoogste goed in een maatschappij als de onze, waar rijp en groen door elkaar leven, wel dat je wijzer bent en weet wat je wel en niet kunt zeggen. Als vrije meningsuiting betekent dat je alles maar kunt zeggen tegen iedereen, wordt de goede omgang met elkaar verstoord.

    • Wim Sips