Moord had nooit mogen plaatsvinden 5

Na de moord op Theo van Gogh moet ik denken aan de recente Franse wetgeving inzake het dragen van religieuze symbolen, met als doelwit de verbanning van de hoofddoek. In eerste instantie denk je dat die nieuwe wet overbodig of misschien kinderachtig is, maar in tweede instantie ben ik de betekenis gaan inzien.

Door dit uiterlijk prominente symbool te verbieden op scholen, dwingt de Franse overheid moslims zich aan te passen aan de Franse cultuur waar hoofddoeken nu eenmaal niet bijhoren. Veel belangrijker is een ander effect. Vanwege de betekenis van de hoofddoek in de moslimcultuur zelf herinnert de Franse overheid moslimallochtonen voortdurend aan de normen en waarden van Frankrijk, hetgeen – zo blijkt nu weer in Nederland – geen overbodige luxe is voor een radicale minderheid in de moslimgemeenschap die slechts een enkel antwoord kent op gekwetste trots. Ik vermoed dat deze maatregel dieper ingrijpt en adequater effect sorteert dan voortpamperende taal- en inburgeringcursussen.

    • Hugo Bellaart
    • Le Port Marly