Moord had nooit mogen plaatsvinden 4

Theo van Gogh is doodgeschoten door een Marrokaanse Nederlander. Niet omdat hij achterstallige huur moest betalen of getuige was van een drugsdeal, maar om zijn ideeën die hij luidkeels en provocerend verkondigde. Met name zijn uitgeproken meningen over fundamentalistische moslims logen er niet om. Het een en ander resulteerde onlangs in een filmisch pamflet `Submission', met dank aan de VVD-politica Ayaan Hirsi Ali, een moedige vrouw die al jaren vecht tegen de uitwassen van de moslimcultuur.

Nu is er de karavaan van meningen en uitspraken, óók die van de getroffen groep, de moslims in Nederland. Maar opnieuw volgt van hun kant geen sterk weerwoord, een obligate veroordeling is het enige wat we te horen krijgen. Maar (er is altijd een `maar') moslimorganisaties benadrukken wel dat Theo afschuwlijke dingen zei over de islam, laten we dat vooral niet vergeten, dat is de teneur.

In de jaren '60 en '70 pakten linkse intellectuelen massaal de katholieke kerk aan, en vaak terecht. Veel mensen liepen met jeugdtrauma's rond, omdat dit instituut hun jeugd verpest had. Geboden en verboden op seksueel gebied en een dwingend beroep op verstikkende moraal en `goede zeden'.

Toen kwamen gastarbeiders en gezinshereniging. En met hen de islam. Gevoed door een hopeloos ouderwets 19de-eeuws oriëntalisme vonden met name linkse intellectuelen het allemaal even prachtig. Lekker couscous eten en luisteren naar de verhalen over die vreemde islam met zijn kaliefen en imams.

Als religie zich op openbaar terrein begeeft, moet je oppassen. Wat in privé-kring beleden wordt dient daar te blijven. Zo niet, dan moet direct én ook hard aan de bel getrokken worden. Theo van Gogh deed dit en hoe. Nu, na zijn dood, maant de politiek tot kalmte. Ondertussen steigt Ayaan Hirsi Ali van 2 naar 1 op de dodenlijst. Zij was op de avond na de moord dan ook de grote afwezige in alle debatten. Daarom moet het afgelopen zijn met grenzeloze tolerantie en schuifelend, sprakeloos respect voor een geïmporteerde religie.

    • Peter Tekelenburg