Misdaad in Hongkong

,,What comes around, goes around'', is de favoriete mantra van Triade-baas Hau (Francis Ng) in het tweede deel van de Hongkong-politietrilogie Infernal Affairs. Hij verwijst daarmee onder meer naar die scène uit het eerste deel van het drieluik waarin de levens van hoofdpersonen Ming en Yan elkaar voor de eerste keer op de politieacademie kruisen. De goede en de slechte, of andersom, want dat fragiele moment geeft aan dat ze ook andere levens hadden kunnen leiden.

Binnen enkele maanden nadat Infernal Affairs in 2002 de bioscopen in Hongkong veroverde, waren beide vervolgdelen gereed. Infernal Affairs II concentreert zich daarbij op de voorgeschiedenis van crimineel Ming en politieman Yan, die begint in 1991 als de jonge Ming het hoofd van de Ngai-familie vermoordt. Dat is het startschot voor bendes en politie om in elkaars structuren te infiltreren.

Tegelijkertijd richt de film zijn blik op de laatste jaren van de Britse heerschappij in Hongkong. Hau's motto geldt dus ook grotere, historische processen: de overdracht van Hongkong aan China in 1997.

Door niet de traditionele vervolgfilm te maken, in principe hetzelfde verhaal maar dan anders verteld, is Infernal Affairs II in staat om ook een eigen, nieuw publiek voor de serie aan te boren. De film is door zijn aandacht voor de `Werdegang' van de jonge hoofdpersonen inmiddels al vergeleken met The Godfather: Part II, een vergelijking die hij ook in stijl en sfeer doorstaat. Dat betekent dat Infernal Affairs II minder metaalblauw glanzend is dan zijn voorganger, maar door een wat traditioneler uiterlijk in staat om inhoudelijk duisterder te zijn.

De Chinese titel van de trilogie Wu jian dao verwijst naar het Boeddhistische concept van de achtste hel, de ergste, waar het lijden geen einde kent. Vond die hel in Infernal Affairs I een locatie in hedendaags Hongkong, de vervreemde stad, in het tweede deel van de reeks gaan we dieper naar binnen, in de gespleten breinen van zijn bewoners.

Infernal Affairs II (Wu jian dao 2). Regie: Alan Mak en Andrew Lau. Met: Anthony Wong, Eric Tsang, Francis Ng, Carina Lau, Shawn Yne. In: 5 bioscopen.

    • Dana Linssen