`Minder productie bij MCO'

De bezuiniging van 6,5 miljoen euro op het Muziekcentrum van de Omroep (MCO) heeft grote gevolgen voor het aanbod van klassieke muziek in het Utrechtse Vredenburg en het Amsterdamse Concertgebouw. Het MCO wordt ten koste van 90 arbeidsplaatsen met twintig procent ingekrompen en gereorganiseerd. ,,Er zal dus ook twintig procent minder productie zijn'', zei interim-manager Anton Kok bij de presentatie van de reorganisatie, gistermiddag in Hilversum. Jan Zekveld, programmeur van de prestigieuze Zaterdag Matinee met veertig concerten in het Concertgebouw, vreest op veel bescheidener schaal verder te moeten. Wel zouden er meer gastensembles kunnen worden ingehuurd, maar dat moet dan gebeuren uit het bestaande budget. De AVRO, die met NPS en TROS de Matinee beheert, verzekert dat het budget gelijk blijft.

Bij het afvloeien van musici – ,,Het is en blijft een drama'' volgens Kok – kan het MCO gedwongen ontslagen niet geheel uitsluiten, zoals de vakbonden eisen. Er wordt begonnen met de 55-plussers. Jaap van Zweden, die chef-dirigent wordt van het klassieke deel van het MCO, zal vaker dan voorzien in Hilversum aanwezig zijn om het artistieke niveau van de twee overblijvende flexibele orkestformaties te garanderen. Peter Eötvös en Frans Brüggen, nu nog de chefs van het Radio Kamerorkest, blijven de nieuwe `kleine kern' dirigeren.

Het MCO wil, nadat eerst steeds meer omroepverenigingen afhaakten (KRO, NCRV, EO en VARA) weer gaan werken voor de hele omroep. Een gevaar daarbij zijn de in studie zijnde plannen van TROS en AVRO om het publieke omroepbestel te verlaten.

Het MCO wil na de bezuiniging een nieuwe start maken, een groter elan uitstralen en de unieke, internationaal geroemde kwaliteit sterker benadrukken. Volgens Kok moet het MCO na de reorganisatie tot in de verre toekomst onaantastbaar zijn bij de komende discussies over het orkestenbestel en het omroepbestel.