`Met passie dwing je succes af'

Hoe combineren mensen hun werk en privé-leven? Deel 3 in een serie: Nancy McKinstry, bestuursvoorzitter van uitgever Wolters Kluwer.

Ruim een jaar geleden werd u benoemd tot bestuursvoorzitter van Wolters Kluwer. Beantwoordt de functie aan de verwachting?

,,Absoluut. Wolters Kluwer heeft een moeilijke tijd achter de rug, maar daarin lag voor mij als voorzitter ook de uitdaging. Er was een nieuwe strategie nodig om het bedrijf te revitaliseren. Dat ik Wolters Kluwer al kende, was een voordeel.''

Wat vindt u van het arbeidsethos in Nederland? Verschilt dat van het arbeidsethos in uw geboorteland, de Verenigde Staten?

,,Laat ik mij beperken tot New York, de stad waar ik twintig jaar lang gewoond heb. In New York ben je wat je doet; tijdens etentjes worden er vooral veel visitekaartjes uitgewisseld.

In Nederland beoordelen mensen elkaar ook op hun functie, maar daarnaast is er volop aandacht voor iemands privé-leven of geboortestreek. Ik vind het arbeidsethos hier gezond. Zelfs mensen in hogere managementfuncties maken tijd vrij voor hun hobby's of gezin.''

U stelde ooit dat Amerikaanse vrouwen meer mogelijkheden krijgen om hun werk en privé-leven te combineren dan Nederlandse vrouwen. Waar doelde u precies op?

,,In Nederland is het moeilijk kinderopvang te regelen; op de meeste Nederlandse scholen kunnen kinderen niet eens overblijven. Dat maakt het voor met name vrouwen moeilijk om fulltime te werken. Laat staan door te stromen naar topposities.

Wat ook tegen hen werkt: winkels gaan al om zes uur dicht. Werkende vrouwen in Nederland lopen vaak op hun tenen.''

U heeft zelf twee schoolgaande kinderen. Waar verblijven zij tussen de middag?

,,Mijn kinderen gaan naar een school waar men veel rekening houdt met de werkomstandigheden van de ouders; elke week krijgen zij een schema van de geplande activiteiten. Samen met de kinderen stel ik dan een schema op. De school heeft een cafetaria. Soms nemen George en Julia een lunchpakket mee van huis.''

Uw man is arts en vliegt elke twee weken naar New York op en neer voor zijn werk. Komen de zorgtaken en het huishouden als gevolg daarvan op uw schouders terecht?

,,Als mijn man in Nederland is, trekt hij veel verantwoordelijkheden naar zich toe. Hij helpt de kinderen met hun huiswerk, doet de was en kookt vaker – en beter – dan ik. Mijn huishoudelijke taken vallen daarbij een beetje in het niet. Ik verzorg de belastingen en maak het huis schoon als de hulp een tijdje niet langs is geweest. Op de dagen dat mijn man in de Verenigde Staten verblijft, hebben wij de beschikking over een oppas.''

Hoe ziet uw werkdag eruit?

,,Ik ben meestal om acht uur op kantoor en verlaat het pand rond half acht 's avonds. De meeste mensen in mijn omgeving vinden dat ik lange dagen maak. Zelf vind ik dat nogal meevallen. Ik heb mezelf er nog nooit op betrapt dat ik op mijn horloge kijk of het al tijd is om naar huis te gaan. Ik heb veel liefde voor mijn werk en dat houdt de schwung er in. Tegen jonge mensen die mij vragen hoe ik het zo ver geschopt heb, zeg ik altijd: door werk te kiezen dat ik interessant én belangrijk vind. Gepassioneerde mensen dwingen succes af.''

Wat doet u in uw vrije tijd?

,,Ik houd van lezen, fietsen met de kinderen, hardlopen en reizen. En in een vorig leven viste ik veel. Daar komt helaas weinig meer van terecht. Mijn hengels staan al maanden ongebruikt in de garage.''

Volgende week in de serie `balans': Anneliese Bergman, hoofdredacteur van weekblad Margriet.

    • Danielle Pinedo