List en bedrog in levendig gezongen opera Agrippina

Verrassend gevarieerd en zelfs Vivaldi-achtig klinkt de half-komische opera Agrippina die de 24-jarige Händel in 1709 voor Venetië schreef, heel wat frisser en onderhoudender dan veel van zijn latere werk. Dat was deze zomer al te horen in het Amsterdamse Concertgebouw, waar het Combattimento Consort Amsterdam een geanimeerde uitvoering gaf van Agrippina, concertant maar wel in kostuums. De geënsceneerde versie maakte een tournee door Hongarije, Kroatië, Polen, Slovenië, Slowakije en Tsjechië, nu gevolgd door voorstellingen in ons land. Ook komt er nog een dvd, opgenomen in Bratislava.

Agrippina is het waard, dat bewijst de goed en levendig gezongen en gespeelde voorstelling in de regie van Eva Buchmann. Het verhaal is een stroom van schaamteloze intriges. Na het bericht van de dood van de Romeinse keizer Claudius wil keizerin Agrippina haar zoon Nero met list en bedrog op de troon helpen. Uiteindelijk slaagt ze daar ook nog in, hoewel iedereen haar doorziet. Zelfs Claudius, die helemaal niet dood bleek, geeft Agrippina haar zin. Maar ja, hij is hier in de uitbeelding van Pjotr Micinski ook nauwelijks een keizer, wel een sul die op Poppea geilt.

De tekst zit vol terzijdes, waarin de personages hun kwalijke innerlijke bedoelingen achter hun uiterlijk keurige optreden onthullen. Eva Buchmann maakt daarvan dankbaar gebruik om schijn en werkelijkheid uit te beelden. De fictie van het `nobele' gedrag zien we in barokstijl met poses in authentieke barokstijl, de werkelijkheid van de vuige feiten zien we in modern realisme. Dat dubbele is er ook in het decor: de marmeren troonzaal is in restauratie en staat vol met eigentijdse steigers. De twee stijlen botsen op geestige wijze: zo wil Claudius een heroïsche entree maken, maar komt hij terecht achter Agrippina's met lingerie volgehangen waslijn.

De internationale cast heeft een opmerkelijk groot en jong Nederlands aandeel. Annemarie Kremer produceert in de titelrol sprankelende coloraturen en Renate Arends kwinkeleert als Poppea. De treffendste rol is voor Quirijn de Lang, die als Ottone een enorme présence heeft. Aan de keizerlijke eettafel wordt hij er door iedereen ingeluisd en zelfs ter dood veroordeeld. Hij vervalt in een diepe depressie, maar weet uiteindelijk als enige Poppea's liefde te winnen.

Voorstelling: Agrippina van G.F. Händel door Combattimento Consort o.l.v. Jan Willem de Vriend. Gezien: 2/11 Stadstheater ermeer. nee: 7/11 Leiden; 10/11 Helmond; 12/11 Hengelo; 15/11 Stadsschouwburg Amsterdam. >Door

    • Kasper Jansen