Letland: nieuw Commissielid

Na de omstreden Italiaan Rocco Buttiglione heeft aanstaand voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie ook Ingrida Udre uit Letland vervangen in het door hem voorgestelde dagelijks bestuur van de Unie.

Udre, die de post Belastingen en Douane was toegedacht, zal worden opgevolgd Andris Piebalgs, eerder onder meer minister van Financiën en de Letse vertegenwoordiger bij de EU. De opvolger van Buttiglione is nog niet bekend. Het meest genoemd wordt Franco Frattini, de huidige minister van Buitenlandse Zaken.

Algemeen wordt in Brussel aangenomen dat met deze twee wissels de schuifoperatie van Barroso nog niet is beëindigd. Het Europees Parlement dreigde vorige week de door Barroso voorgestelde Commissie te vetoën. Hierop besloot hij zijn voordracht in te trekken en op zoek te gaan naar aanpassingen. Piebalgs heeft laten doorschemeren interesse te hebben voor de post Energie. Daarvoor had Barroso de Hongaarse sociaal-democraat László Kovács geselecteerd, maar die is daar volgens het Parlement niet zo geschikt voor.

Onduidelijk is nog altijd de positie van de Nederlandse kandidaat Neelie Kroes voor de portefeuille Mededinging. Een variant die in Brussel de ronde doet, is dat Kroes zal worden verplaatst naar het haar bekende werkterrein transport, waarop nu de Fransman Jacques Barrot zit. Deze zou dan doorschuiven naar de post Interne Markt die door Barroso eerder werd toebedacht aan de Ier Charlie McGreevy. De laatste zou op zijn beurt verhuizen naar Mededinging.

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Bernard Bot, heeft gisteren in Brussel herhaald dat Nederland blijft vasthouden aan zowel de kandidatuur als de portefeuille van Kroes.