Knetemann (53) overleden

Oud-wielrenner Gerrie Knetemann is gisteren op 53-jarige leeftijd aan een hartstilstand overleden. De bondscoach van de wielrenunie KNWU bezweek tijdens een mountainbiketochtje in de duinen van Bergen.

De Amsterdammer Knetemann, van beroep stratenmaker, behoorde tot de betere renners in de Nederlandse wielerhistorie. Hoogtepunt was zijn wereldtitel bij de profs in 1978. Hij won het nationale recordaantal van tien etappes in de Tour de France en hij reed acht dagen in de gele trui. Verder zegevierde hij in de etappekoers Parijs-Nice en twee keer in de Amstel Goldrace.

Dieptepunt in de wielerloopbaan van Knetemann was zijn zware valpartij in 1983. In de wedstrijd Dwars door België reed hij in volle vaart op een verkeerd geparkeerde auto. Met gescheurde pezen en gebroken botten werd hij in een ziekenhuis opgenomen. Na een lange revalidatie keerde hij terug in het peloton. Hij won in zijn `tweede carrière' voor de tweede keer de Amstel Goldrace.

Knetemann verwierf ook landelijke bekendheid met zijn optredens voor de NOS-radio. Tijdens de Tour hield hij zijn `Kneetstory', waarin hij met Amsterdamse tongval verslag deed van zijn ervaringen op de fiets. Hij verrijkte het wielerjargon met uitdrukkingen als `harken', `uit het hol kletsen' en `een karretje in de poep rijden'.

Knetemann: pagina 15