`Ideale vorst'

In de Verenigde Arabische Emiraten is gisteren sjeik Zayed bin Sultan al-Nahayan na een lange ziekte overleden. Zayed, die ongeveer 90 jaar oud is geworden, was in 1971 de grondlegger van de VAE, een succesvolle federatie van zeven emiraten waarvan hij de president was.

,,Vaarwel onze vader, onze sjeik en wijze van de Arabische wereld'', kopte de krant Al-Khaleej. De Saoedische Engelstalige krant Arab News schref dat sjeik Zayed ,,een ideale vorst'' was. ,,Het is geen overdrijving om sjeik Zayed onder de grootste Arabische leiders in de 20ste eeuw te rangschikken'', aldus Arab News.

Sjeik Zayed gebruikte de olie-inkomsten van met name zijn eigen emiraat Abu Dhabi om de zeven merendeels arme en onderling twistende sjeikdommen te transformeren in een relatief modern land met een sterke economie. Het land, dat inclusief de 85 procent buitenlandse gastarbeiders 4 miljoen inwoners telt, heeft nu een van de hoogste inkomens per hoofd van de bevolking.

Sjeik Zayed werd geboren in Abu Dhabi, en kreeg in 1946 zijn eerste regeringsfunctie. Hij stond bekend als leider die consultatie en consensus gebruikte in de omgang met de plaatselijke stammen. Hij kwam in de jaren zestig in Abu Dhabi aan de macht toen zijn familie haar vertrouwen verloor in de toenmalige heerser, zijn oudere broer. Toen de Britten die het gebied controleerden, hun vertrek in 1968 aankondigden, vestigde hij snel nauwere banden met de andere emiraten.

De heersers van de zeven emiraten komen binnen 30 dagen bijeen om een opvolger voor Zayed te kiezen. Aangenomen wordt dat de keuze zal vallen op zijn zoon, sjeik Khalifa. (Reuters, BBC)