Dick Advocaat nieuwe trainer bij Mönchengladbach

Dick Advocaat is vandaag in Duitsland begonnen als trainer van Borussia Mönchengladbach. De voormalige bondscoach (57) tekende gisteren een contract dat hem tweeënhalf jaar aan de Bundesligaclub bindt.

,,Na mijn periode bij het Nederlands elftal heb ik een tijdje uitgerust, nu ben ik klaar om weer aan de slag te gaan. Het was mijn ambitie om bij een mooie club te beginnen'', zei Advocaat vanochtend in een toelichting op zijn aanstelling. ,,Borussia heeft een prachtig stadion en een trouwe supportersschare. Ik hoop hier iets op te kunnen bouwen.''

Advocaat is de opvolger van Holger Fach, die vorige week woensdag werd ontslagen. In tien duels boekte Borussia dit seizoen twee overwinningen, onder meer vorige week op Bayern München. De club uit het Ruhrgebied staat momenteel op de elfde plaats met veertien punten uit elf duels. ,,Het is belangrijk dat we met de ploeg snel wegkomen uit de onderste regionen. Ik zal er in ieder geval alles aan doen om dat te bewerkstelligen. Ik heb veel zin, want het blijft prachtig om met een groep voetballers op het veld te staan.''

Voor Advocaat wordt het zijn tweede buitenlandse club. Nadat hij drie jaar bij PSV trainer was geweest, was hij tussen 1998 en 2002 coach bij het Schotse Glasgow Rangers. Gedurende twee perioden (1992-1994 en 2002-2004) was hij bondscoach. Na het tumultueus verlopen Europees kampioenschap voetbal in Portugal trad hij terug als bondscoach. Hij koos vervolgens voor de anonimiteit. Vorige maand kwam de voormalige ADO-speler weer in de publiciteit als tv-analist bij de interland tegen Macedonië.

Op het EK in Portugal kwam hij onder vuur van de media te liggen, omdat hij te weinig durf zou hebben getoond en te weinig jonge spelers het veld had ingestuurd. Twee maanden geleden keek hij in een interview met het vakblad De Voetbaltrainer terug op die periode. Al meteen na zijn aanstelling kreeg hij het gevoel dat de KNVB een verkeerde beslissing had genomen door hem te vragen.

,,Toen wist ik dat gezaghebbende media als De Telegraaf en Voetbal International liever iemand van de generatie 1988 met lijnen naar Cruijff op mijn stoel hadden gezien.'' Onder Advocaat speelde het Nederlands elftal 55 interlands, meer dan onder welke bondscoach ook.

Met Advocaat is het aantal Nederlandse trainers in de Bundesliga op twee gekomen. Bert van Marwijk is coach bij Borussia Dortmund. Huub Stevens is actief voor FC Köln uit de Tweede Bundesliga. Koploper in de Bundesliga is op dit moment VfL Wolfsburg waar Erik Gerets – net als Advocaat voormalig trainer van PSV – de scepter zwaait.

Advocaat was vandaag nog niet begonnen bij Borussia of het boulevardblad Bild begon al aan de poten van zijn stoel te zagen. ,,Advocaat zoekt graag ruzie met Duitse spelers. Met doelman Georg Koch had hij bij PSV geen goede relatie, terwijl hij bij Glasgow Rangers problemen had met middenvelder Jörg Albertz.''

Volgens Hans Meyer, oud-trainer van onder andere FC Twente en Borussia Mönchengladbach, moet Advocaat ervoor zorgen dat hij geen ruzie krijgt met Bild. ,,Hij lijkt me zeer gevoelig voor het oordeel van de pers. Bild ontketent doorgaans een hetze tegen trainers die niet aan de verwachtingen voldoen. Als hij die krant gewoon niet leest, is er niets aan de hand.''

Meyer wil zich niet uitlaten over de kansen op succes voor Advocaat. ,,Borussia Mönchengladbach beschikt momenteel over een ploeg die mee kan draaien in de middenmoot van de Bundesliga. Meer zit er voorlopig niet in. Het is moeilijk te voorspellen of Advocaat succesvol zal zijn bij Borussia Mönchengladbach. Rinus Michels was een toptrainer, maar hij deed het niet geweldig bij FC Köln en Bayer Leverkusen.''

Eén speler in de selectie van Borussia, Igor Demo, heeft eerder korte tijd in Nederland gespeeld. De oud-PSV'er: ,,Ik ben blij met Advocaat, hij is een trainer met zeer veel ervaring. Hij spreekt goed Duits en traint veel met de bal. Geweldig dat hij nu mijn coach is''.